3
Arhitekturna svetovalnica: mansarde (3. del)

V prejšnjih svetovalnicah smo govorili o dejavnikih, ki botrujejo odločitvi za ureditev mansardnega stanovanja, in o pomenu kvalitetne osvetlitve in izolacije mansardnega stanovanja. Seznam ustvarjalnih priložnosti, ki jih prinašajo mansarde, pa se s tem seveda ne konča. Mansarde prinašajo številne izzive pri oblikovanju notranjih prostorov in pohištva.

Pri običajni etaži se nivo tal in višina prostorov praviloma ne spreminjata, zato lahko arhitekt večino vprašanj razreši v tlorisni risbi. Prostori pod poševno streho pa od načrtovalca zahtevajo dodatno pozornost zaradi spremenljive višine, ki narekuje razporeditev prostorov in notranje opreme. Višino prostorov določajo tudi gradbeni predpisi: po veljavnem pravilniku je na primer v stanovanjskih prostorih s poševnimi stropi svetla višina na dveh tretjinah tiste tlorisne površine, kjer je svetla višina prostora večja od 1,80 metra, lahko najmanj 2,50 metra.

P Plus, Gaber Jovanovič Arhitekti: Med nebom in zemljo

Izziv pri načrtovanju podstrešnih prostorov predstavlja nizek prostor ob kolenčnih zidovih, v katerega pa lahko velikokrat umestimo omare ali predalnike. Pridobljeni prostor za shranjevanje pa zmanjša potrebe po omarah v dragocenem osrednjem prostoru: v nasprotju z obodom je ta lahko visok in zračen, njegova višina pogosto omogoča umestitev dodatne sobe ali odprte galerije pod slemenom.

Pri načrtovanju mansardnega stanovanja pa je potrebno nasloviti tudi odnos do drugih stanovanj v hiši: večinoma želimo, da stanovanje deluje kot neodvisna enota, z lastnim vhodom. Zunanje stopnišče, na videz enostavna konstrukcijska naloga, predstavlja hkrati arhitekturno zagato in vsega spoštovanja vreden izziv za spretnega arhitekta. Z veliko mero iznajdljivosti in oblikovalske občutljivosti lahko stopnišče postane tudi manjša terasa ali lopa, ki hiše in okolice ne kazi, ampak jo nadgradi.

BAAM arhitekti: Mansarda SL

Tudi vi razmišljate o prenovi mansarde? Oglasite se v prodajnih centrih Slovenijales, kjer vam bodo svetovali pri oblikovanju pohištva, ki ga v mizarskih delavnicah nato izdelajo po meri. Svetujejo vam notranji oblikovalci ali lesarski inženirji, ki poznajo materiale. V ponudbi boste našli različne vrste ploskovnih materialov za izdelavo pohištva in široko ponudbo različnega okovja – predalov, spon, vodil, izvlečnih in kotnih košar ter kolon, dvižnih mehanizmov, zanimiva pa je tudi njihova široka ponudba notranjih vrat.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki