3-Bajet-Girame-Julia-Outdoor-Pavilions
Bajet Giramé + JAAS: Paviljoni kampa Alfacs

Katalonca Pau Bajet in Maria Giramé sta svoj studio Bajet Giramé v Barceloni (danes ima sedež tudi v Londonu) ustanovila leta 2017, potem ko sta več let skupaj delala v pisarni Davida Chipperfielda na projektih stanovanjskih, kulturnih in poslovnih stavb večjega merila v New Yorku in Londonu. Leta 2021 sta za kamp Alfacs na jugu Katalonije v sodelovanju z Manuelom Juliàjem (JAAS) zasnovala servisni sklop dveh prenovljenih objektov in novega vzdolžnega paviljona iz blokov zbite zemlje.

Povzeto po opisu arhitektov.

Gradnja novega paviljona iz blokov zbite zemlje je arhitektom ponudila izgovor za preoblikovanje obstoječega servisnega dela kampa tako, da skupaj z dvema obnovljenima stavbama oblikuje nov mediteranski atrij – vrt z avtohtonimi aromatičnimi rastlinami, ki deluje kot prehodno območje za dostop do servisnih prostorov. Namesto običajnega rušenja in posledične tabule rase so prepoznali materialno in kulturno vrednost dveh pomožnih stavb in ju – kot poklon prozaični gradbeni tipologiji in njenim detajlom – popolnoma preobrazili.

Novi paviljon iz zbite zemlje je zasnovan kot koridor za različna vsakodnevna opravila obiskovalcev kampa: pranje oblačil in posode, čiščenje rib, osebno higieno in higieno hišnih ljubljenčkov, pranje vozil itd. Preko kolonade se odpira v skupne vrtove, izteka pa se v senčno pergolo, ki jo obrašča rastlinje – s tem je iz običajne utilitarnosti tovrstnih prostorov povzdignjena tudi skrb za higieno. Večnamenske sobe, ki omogočajo enostavne adaptacije skozi čas, so v skladu z različnimi funkcijami opremljene s samostoječim pohištvom na lahkih nogah iz nerjavečega jekla.

Osnovno gradivo te arhitekture malega merila so minerali v različnih oblikah. Tla so tlakovana s kamnom iz deset kilometrov oddaljenega kamnoloma v različnih formatih in oblikah glede na funkcije: tako so v največji možni meri izkoristili vse frakcije in se izognili nepotrebnim gradbenim odpadkom. Iz istega kamna je tudi agregat pranega betona stebrov in preklad, ki dopolnjujejo konstrukcijo nosilnih zidov iz blokov zbite zemlje katalonskega podjetja Fetdeterra. Beton je dodatno obarvan, da se približa tonu ilovnatih blokov; kombinacija elementarnih gradnikov jasno izraža preprosto, a klasično tektonsko logiko gradnje.

Mineralna konstrukcija z veliko toplotno maso in s stenami, ki dihajo – tako zaradi mrež iz zidakov kot zaradi porozne strukture materiala –, v kombinaciji z odpiranjem prostorov proti ugodni mikroklimi atrijskega vrta zagotavlja prijetno svežino v vročih poletnih dneh.

Tloris predhodnega stanja
Tloris zasnove

 

Ime projekta: Zunanji paviljoni Alfacs
Avtorji projekta: Pau Bajet, Maria Giramé, Manuel Julià
Lokacija: Alcanar, Španija

Leto izvedbe: 2021
Površina: 205 m²

Foto: Joan Guillamat

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki