01_IMG_2923-flat
BB Arhitekti: Vinska klet Medea

Mestece Vodnjan, ki ga z ene strani oklepa osrednja Istra, z druge pa ga že hladi prijetna morska sapa, je bogatejše za sodobno opremljeno vinsko klet.

Predstavljam si večer in prijetno pričakovanje: vsem domačinom iz malega mesta se, ko so dnevne obveznosti opravljene, korak obrne v isto smer. Kot vsak dan v razsvetljeni kleti čaka velika lesena miza, za katero se pripovedujejo zgodbe, obuja spomine in kuje smele načrte za prihodnost. Vse to seveda ob spremljavi žlahtne istrske kapljice, ki jo točijo v degustacijski trgovini vinske kleti Medea iz Pulja. Projekta njihove trgovine v Vodnjanu so se lotili v biroju BB Arhitekti.

Leseni elementi s črnimi poudarki v prednjem prostoru, ki je namenjen pogovoru, prodaji in povezovanju ljubiteljev vina, prostor oblačijo v toplo domačnost. Z veseljem prisedemo k mizi, pogled pa se ustavi na domiselno zasnovanih stenskih policah, na katerih so na ogled postavljene raznovrstne steklenice.

Če je večer na naši strani, imamo čez čas priložnost stopiti v drug, zadnji prostor, ki se skriva za točilnim pultom. Tam smo posvečeni v skrivnosti zorenja vina, vzdušje pa je diskretnejše in bolj intimno. Kljub temu, da gre za malodane industrijsko halo, v kateri so naloženi sodi, pa difuzna nadsvetloba, ki vstopa skozi visoko dvignjena okna, ustvarja skoraj katedralski občutek. Zadnji prostor tako govori o lepoti in izjemnosti procesa izdelave vina, vmes pa jasni oko in budi up v potrtih srcih, kot se za dobro arhitekturo spodobi.

Breda Bizjak:

Omogočiti pokušino vin z vpogledom v proizvodni proces je bil cilj projektne naloge. Nastali sta sobi, različni po karakterju, vendar vizualno povezani. Pogled v sobo za zorenje vina se iz sobe za goste odpre kot podoba tihožitja. Prisostvovanje temu navidezno nepremičnem,  skoraj kontemplativnem okolju, in hkrati živahnemu gostinskemu ambientu omogoča izkušnjo prostora dinamičnih nasprotij.

Ime projekta: Degustacijska trgovina vinske kleti Medea
Avtorji: BB Arhitekti
Investitor: zasebni
Fotograf: Silvia Potočki, Manuel Angelini
Lokacija: Vodnjan, Hrvaška
Površina: 170m2
Leto: 2017

Gradbene konstrukcije: TGI d.o.o.
Elektro instalacije: Marana d.o.o., Skira d.o.o. (konzultant za razsvetljavo)
Strojne napeljave: Technica suprema d.o.o.
Izvajalci: Gradba d.o.o., Sven – d.o.o., ULJANIK proizvodnja opreme d.d., Duly d.o.o., Feet d.o.o.,
Zunanja ureditev: Gradba d.o.o., ULJANIK proizvodnja opreme d.d.
Dobavitelji gradbenih materialov: Sto Hrvatska – Sto Ges.m.h.H, Duly d.o.o., AluK Italija

Napisala: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki