00
BETONSKI ZASPANCI

Včeraj si je bilo na prvem programu Hrvaške nacionalne televizije HRT1 mogoče ogledati prvi del nove hrvaške dokumentarne serije Betonski zaspanci (Betonski spavači). Avtorja Saša Ban in arhitekt ter kritik Maroje Mrduljaš (ki je pri nas še posebej znan kot kurator projekta Nedokončane modernizacije) v seriji obiskujeta ruševinske ostanke na prvi pogled davno minulega, po preteklem času pa ne tako oddaljenega sveta.

3

Arhitekturni modernizem in modernizacija sta na območju nekdanje Jugoslavije upravičeno skoraj sinonima. V obdobju od petdesetih do osemdesetih let preteklega stoletja je bila načrtovana in v veliki meri tudi izvedena osnovna družbena infrastruktura moderne države: transportna mreža,  šole, bolnice … Med njimi je specifično mesto zavzemala turistična infrastruktura na Jadranski obali, ki je bila realizacija državne politike o počitnikovanju za vse, obenem pa je postajala tudi vedno bolj pomembno sredstvo za priliv deviz in odpiranje države proti zahodu.

2

Mnoge izmed zgrajenih hotelskih in počitniških kompleksov so snovali vrhunski arhitekti modernizma; med njimi omenimo samo Borisa Magaša in Ivana Vitića. Vendar pa je poudarek serije »o modernistični arhitekturi in hedonizmu na stiku Vzhoda in Zahoda,« kot zapišejo avtorji, na stanju objektov v sedanjosti. Kaj se je zgodilo z visokoletečimi idejami in njihovimi uresničitvami, ki so nekaj desetletij tako dobro delovali, danes pa njihove ostanke prerašča mediteransko rastje? Ruševine komaj minulega obdobja se obenem zdijo ostanki neke povsem tuje civilizacije.

5

V prvi epizodi smo lahko obiskali legendarni Hotel Haludovo na Krku, arhitekturno izjemno ambiciozno zasnovan kompleks Borisa Magaša, ki je bil zgrajen kot investicija Boba Gucciona, lastnika revije Penthouse. Ostali deli serije bodo na sporedu HRT1 še od danes do četrtka (do 2. 6. 2016), vsakič ob 17:30. Vabljeni k ogledu!

 

Miloš Kosec

Mailchimp brez napisa

Povezani članki