bevk-perovic-06 nc crss-foto-ana-skobe-web
Bevk Perović arhitekti: NC CRSS

Kako zasnovati prostore, namenjene rehabilitaciji slepih in slabovidnih? Jasna zasnova s kontrastnimi in taktilnimi materiali je odgovor, ki so ga v novi pridobitvi očesne klinike v ljubljanskem kliničnem centru podali Bevk Perović arhitekti.

Želja naročnika je bila vzpostaviti rehabilitacijski center kot prostor, ki je bližje domačemu ali učnemu ambientu kot pa institucionalnemu okolju bolnišnice, saj ni namenjen medicinskemu zdravljenju, ampak privajanju na vstop v vsakdanje življenje. Zato je program NC CRSS kombinacija enega in drugega – medicinskih ter izobraževalnih in svetovalnih vsebin. V skladu z večjo ali manjšo mero javnosti oziroma intimnosti so vsebine organizirali v dva prostorska sklopa. Pri tem je bilo neizkoriščeno drugo nadstropje v dveh krožno povezanih krilih obstoječega prizidka očesne klinike s svojo odprto tlorisno zasnovo in visokimi stropovi več kot primerna osnova za zahtevano fleksibilnost.

Novi center je s ciljem lahkega in preglednega gibanja uporabnikov skozi prostor zasnovan kot zaporedje odprtih in zaprtih prostorov. Za »zaprte« programe, kot so ambulante za zasebne konzultacije in obravnave ter pisarne, so arhitekti v prostor vstavili lesene volumne. Introvertirane sobe z nadsvetlobo so umeščali z mislijo na ohranjanje odprtosti in višine prostora, ki je bila njegova osrednja kvaliteta, in upoštevajoč programske zahteve odprtega prostora, ki ga ti volumni artikulirajo.

Vmesni prostor je namenjen »odprtim«, povezovalnim programom, in predstavlja »učno pot«, na kateri se osebe v procesu rehabilitacije z izvajanjem različnih nalog privajajo na novo življenje z omejenim vidom. Po principu odprtega tlorisa so tako med zaprtimi sobami razporejeni poligon, vzorčno stanovanje, kuhinja, dnevna soba, predavalnica, sejna soba … S tem so dosegli povezanost in zagotovili možnost stalnega vzporednega poteka različnih dejavnosti, raven zasebnosti pa, kjer je to potrebno, dodatno uravnavajo bele zavese.

Kot razložijo arhitekti, je ključna posebnost oblikovanja prostorov za slepe in slabovidne potreba po kontrastnih materialih in barvah, ki omogočajo jasno »branje« prostora in hitro orientacijo v njem. Poleg tega so zaradi izjemnega pomena tipa za uporabnike posebno pozornost namenili taktilni kvaliteti materialov.

V zasnovi, ki odraža prepoznavno industrijsko estetiko avtorske ekipe, tako primarni kontrast vzpostavlja svetel les v kombinaciji s temnim teracem, dopolnjuje pa ga oprema v močnih barvah. Glavni gradnik, izbran v skladu z izhodišči, je vezana plošča iz obmorskega bora – karakteren les z izrazito in bogato strukturo, prijeten na dotik. Vsakega od odprtih prostorov dodatno definira izbrana živa barva notranje opreme, zato so tam, kjer je bilo potrebno, vezano ploščo obdelali z lazurno barvo; ta les obarva, vendar ohrani njegovo strukturo vidno.

Center je opremljen s standardnimi rešitvami za slepe in slabovidne. Gibanje v prostoru olajša mreža taktilnih talnih oznak, vsak prostor je opremljen z infografiko, ki vključuje napise v brajici in reliefni tisk, kot posebnost pa avtorji izpostavijo tipni zemljevid centra, ki stoji ob vhodu: z njegovo pomočjo si lahko uporabniki vnaprej ustvarijo tlorisno predstavo o prostoru.

»Novi NC CRSS je rezultat sodelovanja vseh novih elementov: lesenih volumnov, prostorov med volumni, elementov pohištva in zaves – skupaj tvorijo odprt, povezan in obenem intimen prostor,« svojo misel povzamejo avtorji.

 

Tloris
Prerezi

 

Ime projekta: NC CRSS – Nacionalni center za celovito rehabilitacijo slepih in slabovidnih
Avtor projekta: Bevk Perović arhitekti
Investitor: Ministrstvo za zdravje RS in UKC Ljubljana
Lokacija: Očesna klinika, UKC, Grablovičeva ulica, Ljubljana

Leto načrtovanja: 2019–2020
Leto izvedbe: 2021–2022
Površina: 692 m²

Projektanti:
Arhitektura: Bevk Perović arhitekti (Matija Bevk, Vasa J. Perović, Valentin Tribušon Ovsenik, Irene Salord Vila, Antonia Rubić)
Gradbene konstrukcije: Hiša projektov d.o.o., Ivo Hafner
Elektro instalacije: Elektro projektiva, Damjan Mršić s.p.
Strojne napeljave: ISP d.o.o.

Izvajalci:
Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: PAM d.o.o.
Notranja oprema: PAM d.o.o.

Fotografija: Ana Skobe
Napisal: Luka Jerman

 

Prispevek je bil prvič objavljen decembra 2022 v Outsiderju #32.

Naroči se!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki