01
Bevk Perović arhitekti: Stanovanjska stolpnica Nordbahnhof, Dunaj

Bevk Perović arhitekti so dobili prvo nagrado na natečaju za hibridno stolpnico na Dunaju.

Severno od središča Dunaja, v bližini slavnega zabaviščnega parka Prater in na levem bregu Donave, se na zaplati izpraznjenega zemljišča postopoma razrašča novo urbanistično tkivo. Vanj so arhitekti iz pisarne Bevk Perović umestili novo, pretežno stanovanjsko stolpnico, ki s svojo višino in značilno obliko ustvarja nov prostorski markir. Kompleks Nordbahnhof je v svojem bistvu stolp in arhetipno obliko izkorišča za vzpostavljanje dominante nad območjem. Vendar je stavba v resnici sestavljena iz štirih enakovrednih delov: baze oz. podstavka ter treh kubusov različnih višin. Terase na vrhu posameznih kubusov so odprte, na njih pa arhitekti vzpostavijo pol-javen prostor, ki služi vsem prebivalcem stolpnice.

Podstavek stolpnice je programsko razgiban, prosto pritličje pa ne prekinja cirkulacije na nivoju mestnega parterja. Vsak izmed treh delov stolpa ponuja pogled eno izmed Dunaju lastnih panoram: park in nova plaza v smeri najnižjega, center s Stephansdomom in Praterjevim kolesom v smeri srednjega in Donava v smeri najvišjega. Fasado sestavljata dva izmenjujoča se principa preproste aluminijaste fasade in zastekljenih zimskih vrtov. Berljivost (a hkrati tudi vizualno ločenost posameznih ekonomsko različnih delov stavbe) zagotavlja različen pristop k oblikovanju balkonov in teras: pri nesubvencioniranih stanovanjih so ti leseni in potegnjeni iz fasade, pri subvencioniranih pa vgrajeni v fasado.

Nova stanovanjska stolpnica Nordbahnhof predstavlja pomemben poseg v urbani prostor Dunaja in bo s kakovostno zasnovo zagotovo vplivala na pozitiven razvoj severnega dela mesta.

 

Bevk Perović arhitekti:

Na vsakem prelomu – kjer se spremeni oblika stolpa se nahaja poseben program s skupno teraso, namenjen uporabi prebivalcem stolpa – center za dnevno varstvo otrok z velikim igriščem na strehi baze/podstavka in dve skupni dnevni sobi s terasama, ki se pojavita ob zgornjih prelomih.

 

Ime projekta: Stanovanjska stolpnica Nordbahnhof, Dunaj
Arhitektura: Bevk Perović arhitekti d.o.o.
Ekipa: Matija Bevk, Vasa J. Perović, Juanmi Hererro Rubio, Maša Kovač Šmajdek, Vid Tancer, Samo Bojnec, Andrej Ukmar, Blaž Goričan, Johannes Paar, Mitja Usenik
Gradbene konstrukcije, elektična napeljava in strojne instalacije: Dr. Ronald Mischek ZT GmbH, Dunaj
Investitor: Erste gemeinnützige Wohnungsgesellschaft
Lokacija: Dunaj, Avstrija

Površine:
Klet (m2): 3920 m2
Tipična etaža (m2): 1174 m2
Parcela (m2): 4644 m2
Pozidana površina (m2): 2648 m2
Bruto površina celote (m2): 40196 m2

Vizualizacije so last avtorjev projekta. 

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki