Pisarne Kabineta 01-foto_anaskobe (4)
Bevk Perović arhitekti: Studio Kabinet 01

Območje nekdanje tovarne Litostroj je prostor posebnega značaja: mešanica opuščenih industrijskih objektov, kvalitetno pisane palete prenov, stihijskih ureditev ter znakov živahne podjetniške in kreativne dejavnosti. Postindustrijsko mesto v malem.

Med opuščenimi stavbami kompleksa, ki postopoma dobivajo novo funkcijo, je na njegovi južni stranici dolga nizka lamela, nekoč mizarska delavnica, v kateri so izdelovali kalupe za vlivanje turbin. Opuščeno stavbo so začeli postopoma naseljevati v zadnjih petih letih. Prej po celotni dolžini povezano halo so kos za kosom zavzeli novi uporabniki in jo vsak na svoj način preoblikovali. Rezi novih delitev se materializirajo v notranjih predelnih zidovih in pisani fasadi, na kateri elementarno betonsko zasteklitev prekrivajo ali povsem nadomeščajo sloji izolacije in termopana.

Le en segment stavbe izstopa z izvornim, a skrbno restavriranim pročeljem. Za njim se nahajajo novi prostori oblikovalske agencije Kabinet 01. Podjetje, ki ga vodi Jan Jagodič, je predtem najemalo prostore v nekdanji blagovnici Astra Savina Severja, kjer je svoj dom pred leti našlo več kreativnih pisarn, med njimi tudi arhitekturni biro Bevk Perović arhitekti. Dobri sosedski odnosi so obrodili zanimivo avtorsko izmenjavo, pri kateri je ena stran pridobila vrhunsko arhitekturo, druga pa celovit dizajn in izvedbo spletne strani.

Arhitekturna zasnova Matije Bevka, Vase Perovića in Roka Primažiča je sledila jasni naročnikovi zamisli. Jan Jagodič ima močno afiniteto do industrijske estetike, zato je želel v največji meri ohraniti originalne detajle in videz grobe konstrukcije, obenem pa tudi čim bolje izkoristiti prednosti dvostranske osvetlitve. Temu sledi osnovna ideja, ki v sredino izčiščene lupine postavi novo betonsko ploščo, na kateri dobi prostor galerijska pisarna, pri tem pa dnevna svetloba pod njo seže čisto v osrčje pritličja.

Prostor je bil ob nakupu v stanju industrijske ostaline, edino streha čez celoten objekt je že bila prenovljena in primerno izolirana. V teku procesa zasnove in gradnje, ki je bil zaradi omejenega proračuna izjemno kratek – od nakupa do vselitve je trajalo zgolj štiri mesece in pol –, so morali sanirati obstoječe konstrukcije, zgraditi novo steno iz betonskih zidakov, namestiti vse inštalacije … Originalni spuščeni strop iz trstike so odstranili, tako da se je pokazala rebričasta struktura vitkih betonskih nosilcev. Enaka konstrukcija nosi tudi medetažno ploščo nad nizko kletjo, v katero so umestili skladišče in sanitarni prostor.

Poseben izziv je bila industrijska, povsem nizkotehnološka dvoslojna zasteklitev v betonskih okvirjih, ki so se jo odločili zgolj restavrirati. Pri tem so se povezali z izvedencem za beton dr. Lukom Zevnikom, s katerim jih prav tako že vežejo pretekli projekti, brušenje okvirjev pa je izvajalcu vzelo 20 dni temeljitega dela. Edini povsem nov oblikovni element na vhodni fasadi so tako ozka in visoka vrata, ki se vklapljajo v osnovni mrežni modul okenskih šip.

Bolj drastičen je bil poseg v zadnjo, južno fasado, kjer so s pomočjo nove preklade izvedli celostensko zasteklitev, preko katere se pisarna obrača proti ruševini nekdanje tovarniške cvetličarne in urbani džungli trikotnika med Litostrojem in železnico.

Kljub kratkemu roku gre za celovito arhitekturo, ki so se ji arhitekti posvetili s posebno predanostjo vse do zadnjega detajla, kot so kovinske ograje in stropne luči, ki se vklapljajo v industrijski ambient. Pritličje je tlakovano s teracem, galerija pa z brušenim betonom. Po meri je oblikovana tudi mizarska oprema prostora iz vezane plošče obmorskega bora, izstopajo okrogle mize, s katerimi so dosegli večjo fluidnost v razmeroma ozkem prostoru. Funkcionalno in formalno kontrastna je bela monolitna kovinska miza ob kuhinji v zadnjem delu pisarne. Ambient kreativne pisarne dopolnjujejo izbrani dizajnerski kosi, med katerimi posebno mesto zavzemajo »Češnje« Nike Zupanc, nastale v sodelovanju z Janom Jagodičem, in umetniška dela njegovega očeta, akademskega slikarja Staneta Jagodiča.

Novi studio Kabineta 01 – »industrijska kapelica«, kakor jo je poimenoval naročnik – je poklon industrijski dediščini in oblikovalski presežek, ki je obenem plod preteklih kreativnih sodelovanj in seme za nova.


Tloris kleti


Tloris pritličja


Tloris galerije

Ime projekta: Studio Kabinet 01
Avtor projekta: Bevk Perović Arhitekti
Investitor: Kabinet 01
Lokacija: Litostrojska cesta, Ljubljana

Leto načrtovanja: 2022
Leto izvedbe: 2022

Površine skupaj: 160 m² neto
Klet: 47 m²
Pritličje: 76 m²
Galerija: 36 m²

Projektanti: Miha Bevk, Vasa Perović, Rok Primožič (Bevk Perović arhitekti)

Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del:
Sevgrad, Sevad Adrović
Elektro inštalacije: Global Elektrik
Strojne inštalacije: Veppo
Po meri izdelano pohištvo:RPS
Tlaki: Ostrovrhar

 

Foto: Ana Skobe
Napisal: Luka Jerman

 

Prvič objavljeno decembra 2023 v Outsider #36: Prihodnost?.

Naroči Outsider, razširi svoj pogled

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki