Alpinechalet_L_97
Biro Repovž: Počitniška hiša L

V priljubljenem počitniškem okolišu Kranjske Gore so v biroju Repovž nedavno zasnovali sodobno hišo za preživljanje prostih dni. Novoizvedeni objekt zapolnjuje vrzel v nizu obstoječih hiš iz 70. let. Prav umestitev v idilično pokrajino in odnos do že prisotnega grajenega tkiva sta služila kot ključni izhodišči pri načrtovanju: »Želeli smo, da se objekt z okolico poveže, zlije in hkrati na nevsiljiv način izstopa s svojo sodobnostjo,« svoj pristop povzame avtorica, arhitektka Živa Repovž Zelenšek.

Stavba skupno obsega 184,5 m2 in združuje garažo, pritličje ter nadstropje in mansardo. Tlorisna organizacija sledi pogojem lokacije: spalni prostori so v vseh nadstropjih umeščeni na zaledno, severno stran, medtem ko se bivalni, bolj ekstrovertiranega značaja, z velikimi okenskimi površinami na južni strani odpirajo proti osrednji veduti lokacije – 2472 m visokemu Špiku.

V pritličje so umeščene kopalnica, večja spalnica ter kuhinja z dnevno sobo. To ob mrzlih zimskih večerih ogreje kamin, ob toplem vremenu pa se bivanje preko panoramskega okna lahko razširi na teraso. Etažo više se nahajata manjši spalnici, kopalnica s savno in dnevni prostor z balkonom bolj intimnega značaja, ki ga pred pogledi od zunaj zastira lesen pahljačast element iz masivnega smrekovega lesa na pročelju hiše. Stopnice iz masivnega hrastovega lesa, umeščene v sredino prostora, vodijo v mansardo s kotičkom za sproščanje ob dobri knjigi in skodelici čaja s pogledom na gore.

Pri oblikovanju interierja so avtorji želeli ustvariti občutek topline in s tem pričarati sproščujoče vzdušje počitniških dni. Raznoliko uporabo lesa, od smrekovih stropnih oblog, masivnega hrasta in opreme iz hrastovega furnirja do detajla na kaminu, izvedenega iz dela nekdanjega trboveljskega kozolca, dopolnjujejo topli odtenki in stenske obloge. Izjema ni niti kopalnica, kjer tople tone keramike v imitaciji kamna dopolnjuje les.

Zunanja ureditev ohranja spomin na »gozdno oazo«, kot avtorica označi izhodiščno stanje parcele pred posegom. S tem namenom so hišo obdali z zasaditvijo rdečega bora, himalajske breze, šmarne hrušice in drugega rastja, vrtno zasnovo pa so v sodelovanju s Hortis birojem uredili tako, da je uporabnikom zagotovljen kakovosten zunanji prostor za bivanje zunaj. Leseno fasado iz sibirskega macesna na terasi dopolnjuje tlak iz lesa kumarú. Ureditev ustvarja raznolike kotičke za druženje in sproščanje, naj bo to uporaba masažnega bazena ali druženje ob zunanjem ognjišču s pogledom na dolino in okoliške vrhove.

Situacija
Tloris kleti
Tloris pritličja
Tloris nadstropja
Tloris mansarde
Vzdolžni prerez
Prečni prerez

 

 

Ime projekta: Počitniška hiša L
Avtor projekta: Biro Repovž; Živa Repovž Zelenšek
Investitor: Matej Lavrač
Lokacija: Gozd Martuljek

Leto načrtovanja: 2020–21
Leto izvedbe: 2021–23

Površine skupaj: 1007 m² bruto / 743 m² neto
Parcela: 749 m²
Pozidana površina: 149 m²
Garaža: 48 m²
Pritličje: 65 m²
Nadstropje: 82 m²
Mansarda: 37 m²

Projektanti:
Krajinska arhitektura: Hortis biro d.o.o.
Gradbene konstrukcije: Biro Repovž
Elektro inštalacije: BAMA d.o.o.
Strojne napeljave: SIMATI d.o.o.

Izvajalci:
Geadbena dela: HARTWIG d.o.o.
Zunanja ureditev: GMP Silvo Razpotnik s.p., Hortis biro d.o.o.
Notranja oprema in notranja vrata: Mizarstvo Alič Darko Alič s.p.
Elektro inštalacije: ELNET d.o.o.
Strojne inštalacije: PIL 2 d.o.o.
Lesena fasada in streha: Boštjan Smole s.p.
Leseni stropovi v interjerju: ZGD Design Anton Vukič s.p.

Dobavitelji:
Okna: LESKO d.o.o.
Svetila: Svetlarna d.o.o.
Strešna okna: Velux Slovenija d.o.o.
Keramika: Vistra d.o.o.
Strešna kritina: Prefa
Vhodna vrata: Inotherm d.o.o.
Garažna vrata: Hormann Slovenija d.o.o.

Foto: Lovro Rozina
Pripravila: Pia Gerbec

*
Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki