JM_Casa_Vinha_081
blaanc: Hiša v vinogradu

Tudi na Portugalskem je gradnja z zbito zemljo ena od tradicionalnih gradbenih tehnik, ki so jo pri družinski hiši v vinogradu uporabili arhitekti iz pisarne blaanc.

Hiša se prilagaja okolici, v kateri stoji – to je ravninski vinograd, ki ga stavba s svojo horizontalno, pritlično zasnovo poskuša čim manj vznemirjati. Tloris je zasnovan v treh nizkih volumnih, ki so namenjeni različnim delom programa: dva rahlo zamaknjena volumna sta namenjena spalnicam, medtem ko je tretji, ki je na njiju pravokoten, namenjen dnevno-bivalnemu delu programa. S členitvijo klasične L tipologije se znotraj hiše ustvarjajo manjši atriji, ki zagotavljajo razgibane poglede iz vseh prostorov.

Iz zbite zemlje je zgrajen osrednji bivalni volumen. Ta material zagotavlja dobro toplotno in zvočno izolativnost – hiša je poleti prijetno hladna, pozimi pa dobro zadržuje toploto. Vlažnost v prostoru skozi celo leto ostaja enaka. Na zunanji fasadi tega osrednjega volumna je struktura zbite zemlje vidna, in s svojo arhaično taktilnostjo deluje izjemno privlačno. Zaradi velikih odprtin v fasadi in ravne strehe je konstrukcija potrebovala ojačitev, ki so jo avtorji zagotovili kar z vgradnjo vratnih okvirjev. Ti zdaj služijo kot del konstrukcije. Preostala dva volumna, v katerih so spalnice, sta zgrajena iz klasične kombinacije opeke in betona.

Lokacija: Montijo, Portugalska
Program: Enodružinska hiša s šestimi spalnicami
Arhitektura: blaanc (Ana Morgado, Lara Pinho, Maria da Paz Braga, Maria do Carmo Caldeira)
Konstrukcije:  Vasco Farias Engenheiros Consultores Lda
Izvajalec: João Bernardino Lda, ekološke konstrukcije
Naročnik: zasebni
Fotografije: João Morgado
Leto projekta: 2014/2015
Površina: 319m²

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki