00
BLOUDKOVA SKAKALNICA V LJUBLJANI

Med mlajšimi generacijami Ljubljančanov je manj znano, da je avtor prve planiške velikanke, inženir Stanko Bloudek, nekoliko pozneje postavil skakalnico tudi v Ljubljani. Ta je kot športni objekt sicer že izginila, njeni okrnjeni ostanki pa sprehajalce na Šišenskem hribu še opominjajo nase. Skrivnostni zapuščen opečnato-betonski stolp na temenu vzpetine, ki ločuje Spodnjo Šiško od Mosteca, kamor so se pozneje preselili ljubljanski skakalci, je namreč zadnji ohranjen spomin na to Bloudkovo konstrukcijo iz leta 1954.

4
Ker so skakalnico postavili na nacionaliziranem Galetovem veleposestvu, katerega sedež je bil v še danes ohranjenem t.i. Galetovem gradu v Spodnji Šiški, se jo je prijelo tudi ime Skakalnica na Galetovem. Šlo je za 70-metrsko skakalnico, ki je v letih 1955 in 1961 (ko naj bi se pred skakalnico zbralo celih 20.000 obiskovalcev ter tam dočakalo slovensko in jugoslovansko zmago, ki jo je dosegel Marjan Pečar) gostila nekdanje mednarodno tekmovanje v smučarskih skokih Pokal Kongsberg. Kmalu nato je kompleks začel propadati in do leta 1967 je bil že opuščen.

2
Ostaline zaletnega stolpa so sicer izgubile lesene dele skakalnice, ki se je na eni strani naslanjala na zidani objekt, na drugi pa je z zapleteno leseno konstrukcijo izteka dvignila nad Vodnikovo cesto. Izginilo je tudi notranje stopnišče, ki je vodilo do odskočišča, opečnata lupina z betonskimi podesti in dokaj domiselno izvedenim kapnim zaključkom pa glede na zapuščenost ohranja presenetljivo dostojanstveno monumentalnost, ki se tekačem in pohajkovalcem po Rožniku le sramežljivo odkriva, saj so jo v slabega pol stoletja že dodobra obrastla visoka drevesa. Stolp se je z izgubo svoje športne infrastrukture za večino mimoidočih izgubil navezavo z razvojem skakalnega športa v Ljubljani in se osamosvojil v nekakšen nezaključen torzo, ki nam tako kot še toliko drugih zapuščenih ljubljanskih ambientov le nerad odkriva ostanke neke že davno zaključene zgodbe.

3

Miloš Kosec
Fotografije so s spletnih strani http://tusigt.blogspot.si/2014/11/12977.html in http://www.slideshare.net/smuciscanet/grad-galetovo-in-smuie.

 

Praviloma se vsebine v tiskani ediciji popolnoma razlikujejo od vsebin na spletni strani. Podprite naše delo z nakupom  ali  naročilom revije, pišite na: [email protected] 

Cena letne naročnine na revijo (4 številke, skoraj 800 str avtorskih vsebin) je 25€

Mailchimp brez napisa

Povezani članki