Za ljubko in funkcionalno prenovo starega meščanskega stanovanja v Ljubljani stoji mlada arhitektka Brina Vizjak.

Tloris stanovanja pred prenovo je razkrival preživete vzorce bivanja in je bil kot tak neprimeren za življenje mlade družine. Dolg hodnik, zaprti in med seboj strogo ločeni prostori, zaprta kuhinja in prostor za služinčad z ločenim vhodom – takšno je bilo obstoječe stanje, na katerega je naletela arhitektka. Zato se je reorganizacija tlorisa izkazala za neizbežno. Ločen vhod v prostor za služinčad je zdaj zaprt, v tem delu stanovanja pa je urejena otroška soba. Na nasprotnem delu stanovanja je prijetna in prostorna spalnica staršev.

Osrednji del stanovanja se je prelevil v pretočen bivalni prostor s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, ki obkrožajo osrednji servisni kubus. V tem je kopalnica in ločene sanitarije. Vsi prostori so med seboj povezani in komunicirajo, kar še dodatno poudarja enovit parket, s katerim je obložen pod. Ta se nadaljuje tudi v majhno, a prijetno ložo, ki stanovanje povezuje z zunanjostjo in zaključuje krogotok prehodov v stanovanju.

Brina Vizjak:
“Klasična zasnova staromeščanskega stanovanja v Ljubljani s prehodnimi sobami, dolgim hodnikom in dostopom na balkon le skozi kopalnico je bil neprimeren dom za mlado družino.
Z rušitvijo vseh nepotrebnih sten, ki so prej ločevale prostore, je nastala krožna pot skozi stanovanje. Bivalni prostori se povezujejo skozi svetel balkon, ki je sedaj dostopen tako iz kuhinje, kot tudi iz dnevne sobe.”

Ime projekta: Stanovanje AB
Arhitektura: Brina Vizjak
Investitor: zasebni
Fotograf: Teodor Hribovšek
Lokacija: Ljubljana
Leto načrtovanja: 2017
Leto izvedbe: 2017
Pritličje (m2): 90m2+2m2 loža

Besedilo: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja