Aino_foto-32
Studio Aino: Družabna hiša

Pritličje hiše za lastnike, ki se radi družijo s prijatelji, znanci in sosedi, sta prenovila Luka Fabjan in Urša Križman iz Studia Aino.

Družabna hiša je takšna zaradi svojih lastnikov: in njena povezovalna sposobnost, ki predstavlja bistven del njene identitete, se odraža že v samem prenovljenem tlorisu. Več kot polovico tega namreč zavzema velik in zračen bivalni prostor s sedežno garnituro na eni in kuhinjo na drugi strani, med katerima kraljuje velika jedilna miza. Tu se kuha, druži, pogovarja, prepeva, obuja spomine in kuje načrte – za vse to je v družabni hiši prostora več kot dovolj. Vendar se od druženja lahko tudi umeknemo. Ob vstopu v hišo lahko zavijemo v spalnico, h kateri je priključena kopalnica, in v kateri je urejen tudi delovni kotiček, ki zagotavlja mir in zasebnost, kadar je ta potrebna.

Notranja oprema je čistih linij in preprosta, a s svojo materialnostjo zbuja občutek topline in domačnosti. Veliko je lesenih oblog, na pohištvu so izvedeni drobni, premišljeni detajli. Svetloba vstopa v veliki bivalni prostor s treh strani, svetle barve površin in lesene obloge pa je ne udušijo, temveč delajo prostor zračen in svetal tudi na oblačne dni. Bivanje v tem ambientu je preprosto in minimalistično – da bi se počutili dobro, ne potrebujemo veliko, le dobro družbo.

 

»Nekateri ljudje imajo to lastnost, da s tem, kar so, in s svojim načinom življenja v svojo bližino privabljajo druge ljudi. Na navaden dan se lahko zgodi, da se hiša napolni s prijatelji, družino, ali pa sosedi in znanci. Selitev na nekoliko odročno lokacijo tega prav nič ne spremeni. 

Povezan bivalni prostor, s koščkom zasebnosti, velika miza, ki je prijetna tudi ob samotnih večerih, kuhinja, ki skuha jutranjo kavo ali pa kulinarični presežek. Hiša, ki je vedno pospravljena, tudi če zares ni, in prijetni ljudje v dnevni sobi. Tako bi lahko izgledala definicija prijetnega doma.«

 

Ime projekta: Družabna hiša
Arhitektura: Studio Aino (Luka Fabjan, Urša Križman)
Leto izvedbe: 2016
Velikost objekta: 180 m2

Izvajalci:
Mizarska dela: Mizarstvo Perovšek Gregor s.p.
Dobava sanitarne opreme: Gramat Gril d.o.o.

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki