_U1C0848a
Darja Valič: Kavarna v dvorcu Lanovž

Kavarno v šest stoletij starem dvorcu Lanovž v Celju je po prenovi opremila arhitektka Darja Valič.

Dvorec, ki je bil od druge svetovne vojne dalje v občinski lasti, je propadal, odkar so se konec devetdesetih iz njega izselili zadnji stanovalci. Občina se je trudila, da bi za čudovito arhitekturo, ki je nekoč pripadala Celjskim grofom, našla novega lastnika. Končno se je za nakup odločil slovenski podjetnik, kmalu pa se je pričela tudi prenova. Danes je v dvorcu urejen sodoben medicinski center, ki ga v polkleti spremlja prijetna kavarna. To je uredila arhitektka Darja Valič. Ko je pristopila k projektu, so bile nekatere spremembe že narejene: vgrajeno je bilo stavbno pohištvo, narejena pa je bila tudi statična sanacija konstrukcije.

Kavarna se nahaja v prostorih nekdanje shrambe tik ob starem vhodu v dvorec. Sestavljata jo dva prostora: večji, v katerem je stropne oboke ob prenovi zamenjala AB plošča, in pa manjši, ki je oboke uspel ohraniti. “Želeli smo kar najmanj posegati v prostor in ohraniti njegove značilnosti, ki ga odlikujejo v primerjavi s komercialnimi prostori bližnjih nakupovalnih centrov,” pove arhitektka. Sledi preteklosti so tako vidne povsod: obrise nekdanjih obokov na stenah obeležuje sivina. Kamnita preklada, ki je bila najdena na tleh prostora, je vgrajena v strežni pult, kjer se je obiskovalci lahko dotaknejo in pobožajo košček preteklosti. Nad pult je arhitektka umestila okrogla svetila, ki spominjajo na bakreno posodje v starih grajskih kuhinjah. Sivine in hladni kamniti odtenki kavarne se ogrejejo s toplo rjavim oblazinjenim pohištvom. Zanimiv detajl so tudi obešalniki za oblačila, ki so razporejeni v obliki treh zvezd grofov Celjskih. Še ena iznajdljiva poteza v prostoru je spuščen strop oziroma ‘jadro’, kot ga opiše arhitektka, ki se krivi v loku nekdanjih obokov, a jih hkrati dematerializira: lebdi nad mizami in pod seboj skriva instalacije.

Darja Valič:
Prostor ustvarja vzdušje zavetja in hkrati svobode, jasnosti in hkrati skrivnosti, povezanosti in zastrtosti. Vedno je še nekaj “zadaj”je občutek, ki smo ga želeli ustvariti. Zasnova ohranja identiteto mogočnih zidov, ki jo uravnotežuje s premišljeno uporabo barv, oblog, odsevov in struktur. Vzdržuje napetost – razliko – med starim in novim: lahkim in težkim, temnim in svetlim toplim in hladnim … ter s poudarjenimi cezurami med njimi. Z vsako potezo pripoveduje, da se za plastmi, vidnimi očem in otipljivim rokam, skriva več … zgodbe preteklosti, pot do identitete, pot od danega oziroma sedanjega k vzročnim povezavam preteklosti.”

 

Ime projekta: Kavarna dvorca Lanovž
Investitor: MONTICOLA d.o.o.
Fotograf: Uroš Zagožen
Lokacija: Dvorec Lanovž, Celje
Avtorica arhitekture / opreme: Darja Valič u.d.i.a.

Leto načrtovanja: 2017
Leto izvedbe: 2018

Površine:
polklet (m2): 61m2

Strojne napeljave: Boštjan Visočnik, dipl. inž. str. Kalavis d.o.o.

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki