busnja-kuca-dide-marka-foto-damir-zizic-11-web
Davor Bušnja: Hiša deda Marka

Ena redkih samostoječih hiš v starem mestnem jedru Trogirja je bila nekoč družinski dom. Tu se je rodil in odraščal Marko, ki se je v jeseni življenja odločil hišo spremeniti v kraj oddiha, druženja in povezovanja svojih otrok in vnukov.

Hiša je kamnita zgradba preproste oblike in tlorisne zasnove, ki izhaja iz logike časa in materialov, v katerih je bila zgrajena. Arhitekt Davor Bušnja je zasnoval temeljito rekonstrukcijo stanovanjskega dela stare kamnite hiše, ki je z zunanjim stopniščem funkcionalno povsem ločen od pritličja, v katerem se nahaja gostinski lokal. Vse obstoječe medetažne konstrukcije je odstranil in vstavil leseno hišo v hiši, s tem pa uvedel novo organizacijo prostora, ki jo definira praznina – vertikalni void: po celotni višini odprt prostor veže, ki v notranjost hiše uvaja merilo dalmatinske kale – mestne uličice – in tvori prostor med javnim in zasebnim.

»Notranja kala povezuje trg pred hišo z dimnikom in strešno teraso, vzpostavlja razmerja znotraj ovoja hiše in evocira plastenje povezav (podobnosti) med hišo in mestom,« povzame idejo avtor prenove.

Vstavljeni volumen se z idejo javnega prostora mediteranskega mesta spogleduje po oblikovni plati, z elementoma zunanjega stopnišča, mostovža in stiliziranega okna v nadstropju, materialno pa enoten leseni obod ustvari jasen kontrast z obstoječim. Pot skozi hišo je zasnovana s premišljenim nizanjem pogledov skozi obstoječe okenske odprtine v mestne vedute in odpiranjem raznolikih perspektiv v notranjem prostoru.

Stopnišče leži ob notranjem obodu hiše, med starim in novim, in ovija spalne prostore v nadstropjih ter vodi do družabnega središča hiše na vrhu. V podstrešni prostor je umeščen bivalni prostor s kuhinjo, ki se odpira na veliko teraso s pogledi na mestno središče.

Kuća dide Marka je prejela nagrado Draga Galića Združenja hrvaških arhitektov (UHA) v kategoriji stanovanjske arhitekture za leto 2021. »V kontekstu intenzivne gradnje na obali, kjer pogosto prevladuje gradnja novih ali preureditev obstoječih objektov v turistične namene, Hiša deda Markova prinaša resnično posebno arhitekturno zgodbo,« piše v obrazložitvi. »[J]e primer razmeroma majhnega in zadržanega arhitekturnega posega v občutljivo okolje, ki je arhitekturno usklajen s kontekstom in časom, v katerem je nastala, in poraja veliko prostorsko vrednost za uporabnike in širši mestni prostor.«

Situacija
Razstavljena aksonometrija
Tlorisi 1. nadstropja, 2. nadstropja in podstrehe (v obratnem vrstnem redu)

 

Ime projekta: Kuća dide Marka
Avtor projekta: Davor Bušnja
Naročnik: zasebni
Lokacija: Trogir, Hrvaška

Leto načrtovanja: 2020
Leto izvedbe: 2021

Površina: 130 m²
Pritličje: 50 m²
Nadstropje: 50 m²
Podstrešje: 30 m²
Parcela: 145 m²
Pozidana površina: 50 m²

Projektanti:
Arhitektura: Davor Busnja, Ariana Kun, Tomi Šoletić
Gradbeni inženiring: Ivo Matković, Canosa inženjering d.o.o.
Električne inštalacije: Đani Milina, Kolumbo d.o.o.
Strojne inštalacije: Deni Popović, Build design d.o.o.

Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Krešimir 1980 d.o.o.

Fotograf: Damir Žižić

Mailchimp brez napisa

Povezani članki