od-predmeta-do-prostora-1000-x-650-px
Festival Zemlja od predmeta do prostora

Kje: Dobrava pri Škocjanu
Kdaj: 19. do 21. 5. 2023
Za koga:  Za vse navdušence nad ustvarjanjem iz gline in gradnjo z zemljo in fotografijo.
Mentorji: Marta Rauch Debevec, Matevž Granda, Simon Chang, Marija Jakopin
Predavatelji: Urban Magušar, Anja Slapničar, Kristina Rutar, Robert Veselko
Razstava: Kristina Rutar
Cena: 300 € (trodnevni festival) / 120 € (udeležba na posameznem dnevu).
Večerne predstavitve in predavanja so brezplačni.

Odprti festivalski večeri v Centru za gradnjo z zemljo

PRIJAVA:

Trodnevni festival
Posamezen festivalski dan

Vse dodatne informacije na [email protected] ali na 041 220 006.

 

Ekipa Outsiderja pripravlja festival Zemlja od predmeta do prostora. Festival bo v Centru za gradnjo z zemljo združil entuziaste, poznavalce in profesionalce, ki jih zanimata uporaba zemlje in gline v umetnosti in arhitekturi.
V treh festivalskih dneh se bodo zvrstile delavnice pod vodstvom mednarodno priznanih keramičnih umetnikov in graditeljev, na svoj račun pa bodo prišli tudi ljubitelji fotografije in narave. Ob večerih bomo prisluhnili predavanjem vabljenih strokovnjakov in izmenjevali izkušnje.
Festival bo potekal od petka, 19. do nedelje, 21. maja 2023 v Dobravi pri Škocjanu.
Prijave na festival zbiramo na [email protected]

 

Petek, 19. maj: umetniška keramika

Delavnica izdelave ploščic v tehniki raku: Marta Rauch Debevec
Predavanji: Urban Magušar, Anja Slapničar

Marta Rauch Debevec je mednarodno priznana keramičarka. Živi v Vorarlbergu v Avstriji, kjer s sinom Sebastianom, grafičnim oblikovalcem vodi uspešno podjetje Karak, ki se ukvarja s proizvodnjo ročno narejenih ploščic v raku tehniki. Intervju z njo smo objavili v prvi številki revije Outsider. V petek, 19. maja bo vodila delavnico, na kateri bomo spoznavali oblikovanje in žganje keramičnih ploščic s tehniko raku. Zvečer bodo na vrsti predavanja, na katerih bosta svoje aktualne projekte in odkritja poleg Matre Rauch Debevec predstavila tudi Urban Magušar in Anja Slapničar.

Urban Magušar je keramični umetnik, doma iz Radovljice. Je vodilni slovenski strokovnjak na področju lončarske tehnologije in tradicionalne keramike. Eden njegovih najpomembnejših projektov v zadnjih letih je obsežen Katalog slovenskih glin, ki je neprecenljivega pomena za vse, ki jih zanima uporaba lokalne gline.

Anja Slapničar je oblikovalka keramike iz Ljubljane. Nad glino se je navdušila med študijem geodezije, formalno izobrazbo pa s pridom uporablja za brskanje po gozdovih in gradbenih jamah v lovu za glino in minerali, ki jih v svoji delavnici transformira v uporabne izdelke.

Sobota, 20. maj: zemlja in prostor

Delavnica izdelave objektov iz zemlje: Matevž Granda in ekipa Outsiderja.
Predavanji: Kristina Rutar, Robert Veselko

Matevž Granda, arhitekt in soustanovitelj Outsiderja, se že nekaj let posveča raziskovanju in promociji uporabe zemlje v gradnji. Z ekipo Outsiderja in prostovoljci je tako v Centru za gradnjo z zemljo zgradil ilovnata tla in zid iz zemlje. V soboto, 20. maja bo vodil celodnevno delavnico, na kateri bomo raziskovali različne lastnosti zemlje, ki omogočajo uporabo v gradnji, ter se naučili graditi z zbito zemljo: izdelali si bomo uporaben predmet. Zvečer bosta o svojem delu spregovorila tudi Kristina Rutar in Robert Veselko.

Kristina Rutar je mednarodno uveljavljena umetnica, ki ustvarja na področju kiparstva in keramike. Zase pravi, da »ustvarja večplasten prostor v odgovor na senzibilno zaznavanje sveta«. Njeni objekti, instalacije in performansi govorijo o posebni pozornosti do prostorskega, kar se kaže tudi v kreativnem pristopu k lončarskem vrtenju. Živi in ustvarja v Ljubljani, kjer kot docentka poučuje keramiko na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Robert Veselko je mariborski arhitekt, ustanovitelj arhitekturnega biroja RVA. Je eden od pionirjev na področju sodobne gradnje z zemljo v Sloveniji in velik zagovornik uporabe naravnih materialov pri gradnji: med prvimi je začel v svoje stavbe vključevati slamo in ilovico.

Nedelja, 21. maj: fotografija in gozd

Fotografska delavnica: Simon Chang
Sprehod po gozdu:
Marija Jakopin

V nedeljo, 21. maja bomo skozi objektiv fotoaparata spoznavali kulturno in naravo Dobrave in njene bližnje okolice. Celodnevno fotografsko delavnico bo vodil Simon Chang, tajvanski fotograf, ki že več kot desetletje živi in dela v Sloveniji. Simon je prejemnik številnih mednarodnih nagrad za fotografijo. Predvsem ga zanimajo zgodbe o ljudeh, katerih glas je redko slišan, in skupnostih, ki jih obča družba ignorira.

Pot pa nas bo vodila tudi po obronkih Krakovskega gozda. Marija Jakopin, gozdarka, matematičarka in kolumnistka Outsiderja, nam ga bo pomagala videti nekoliko drugače: z vidika upravljalke z gozdom, lovke, predvsem pa nekoga, ki si prizadeva za dobrobit narave.

 

Kotizacija za udeležbo na celotnem festivalu: 300 €

(Znesek vključuje tri celodnevne delavnice, večerna predavanja v petek in soboto in dve nočitvi v dvoposteljni sobi z zajtrkom v bližnjem gostišču Selak. Možnost enoposteljne sobe z doplačilom 60 . Naročniki Outsiderja in vsi, ki se prijavijo do 5. 5., imajo 10 % popust.)

Kotizacija za udeležbo na posameznem festivalskem dnevu: 120 €

(Ob prijavi sporočite, za kateri dan se prijavljate. Vključuje celodnevno delavnico in večerna predavanja. Cena ne vključuje nastanitve! Naročniki Outsiderja in vsi, ki se prijavijo do 5. 5., imajo 10 % popust.)

Udeležba na večernih predavanjih in predstavitvah (v petek in soboto ob 18.00) je brezplačna, zaželjena pa je predhodna najava.

 

Predvideni urnik:

Petek, 19. maj:

9.00–14.00 Delavnica z Marto Rauch Debevec

14.00–15.00 Odmor za kosilo in počitek

15.00–17.00 Nadaljevanje delavnice

17.00–18.00 Odmor

18.00–20.00 Predavanja in predstavitve

20.00 Druženje ob ognju in glasbi

Sobota, 20. maj:

9.00–14.00 Delavnica z Matevžem Grando in ekipo Outsiderja

14.00 –15.00 Odmor za kosilo in počitek

15.00–17.00 Nadaljevanje delavnice

17.00–18.00 Odmor

18.00–20.00 Predavanja in predstavitve

20.00 Druženje ob ognju in glasbi

Nedelja, 21. maj:

9.00–13.00 Fotografska delavnica s Simonom Changom in sprehod po gozdu z Marijo Jakopin

13.00–14.00 Odmor za kosilo

14.00–17.00 Nadaljevanje fotografske delavnice

17.00 Zaključek festivala

 

 

Festival je organiziran v partnerstvu z Ministrstvom za kulturo.
Projekt podpira Zavarovalnica Triglav.

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki