DAVOR-MATEKOVIC-cover
Davor Mateković / Proarh: Kamnita hiša

Kamnita počitniška hiša ob jadranski obali se vklaplja v lokalni kontekst, a s svojo jasno arhitekturo kljub temu izstopa.

Počitniška hiša stoji na ozki lokaciji, obkrožena z okoliško zazidavo, ki je stihijska in nima jasne usmeritve – arhitekti gradnjo v okolici označijo za prostorski ‘hrup’, v takšnem hrupu mora arhitekturni jezik postati tišji in ustvariti jedrnato izjavo. Premislek za kamnito hišo v Lukovem Šugorju se ukvarja predvsem z vprašanjem, ali je mogoče arhitekturo hkrati vpeti lokalni kontekst in od njega odstopati. Prav želja po ambivalentni zasnovi je narekovala zasnovo sodobne, povsem edinstvene arhitekture, ki pa se zdi znana in domača.

Koncept arhitekturne zasnove uvaja preprostost, prignano do skrajnosti: tlorisna oblika hiše je pravzaprav zmanjšan obris parcele, ki se odpre proti morju in zapre proti sosedom. Vsaka arhitekturna poteza te hiše temelji na tihi in neomajni graditeljski logiki, ki presega slog ali zgodovinski čas. Nosilna konstrukcija je kljub vsemu betonska, nanjo pa so obešene štiricentimetrske kamnite plošče. Hiša kot kompakten monolit poganja iz okoliške kamnine, v svoji notranjosti pa kamen – idealen material za slano, vetrovno in vroče podnebje – varuje prijetno bivalno klimo.

Ime projekta: Kamnita hiša
Arhitektura: Davor Mateković / Proarh
Lokacija: Lukovo Šugarje, Hrvaška
Površina zemljišča: 266 m2
Površina tlorisa: 150.8m2
Leto izvedbe: 2014

Fotografije: Damir Fabijanić, Miljenko Bernfest

Besedilo: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki