230526_Dechelette_Boulogne_Salem_web-1
Déchelette Architecture: Socialna gradnja iz ilovice v Parizu

V pariškem predmestju Boulogne-Bilancourt je javna agencija za gradnjo in upravljanje s socialnimi stanovanji OHP Seine-Ouest Habitat organizirala natečaj za večstanovanjsko stavbo. Natečajna naloga je na Rue des 4 cheminées (Ulici štirih poti) predvidela štirinadstropno stavbo z leseno konstrukcijo in čim večjo uporabo naravnih materialov.

Zmagovalni projekt, ki sta ga s sodelavci zasnovala mlada arhitekta Emmanuelle in Philibert Déchelette pravkar gradijo, njegova posebnost pa je visoka ulična fasada iz zbite zemlje. Arhitekta sta predlagala zadržano oblikovano stavbo z lokalom v pritličju, osmimi neprofitnimi stanovanji v štirih nadstropjih in teraso na strehi.

Arhitekti so si prizadevali čim bolj zmanjšati količino uporabljenega betona, zato je z izjemo temeljne plošče celotna konstrukcija iz naravnega kamna, ilovice in lesa. Pritlična fasada je narejena iz kamnitih blokov, pridobljenih v regiji Oise, nedaleč od Pariza. Na ulični strani je na kamnit podstavek postavljen zid iz prefabriciranih blokov zbite zemlje, ki so jih ob vgradnji spojili z ilovnatim blatom in malto. Ulična fasada se navezuje na sosednjo stavbo z višino in mrežo okenskih odprtin. Neugodno severozahodno orientacijo stavbe so arhitekti omilili s prirezanimi okenskimi špaletami, ki v bivalne prostore prepuščajo kar največ sončne svetlobe.

Večina stavbne konstrukcije je iz križno lepljenih lesenih plošč. Po dve stanovanji v vsakem nadstropju sta simetrični in umeščeni na vsako stran komunikacijskega jedra. Stanovanja so majhna, kljub temu pa je vsako osvetljeno z dveh strani. Dnevni prostori so orientirani na ulico, spalnice z balkonom pa gledajo proti jugovzhodu na manjši vrt.

Terasa na strehi je na voljo vsem stanovalcem in zasnovana kot prostor za druženje in sprostitev. Vključuje tudi skupni zelenjavni vrt.  Arhitektom je uspelo zasnovati stavbo, ki ustreza standardom francoskega certifikata HQE, ki upošteva tako trajnostno zasnovo arhitekture kot tudi kvaliteto življenja uporabnikov.

Ob dnevu Zemlje se lahko še bolj zavemo, da je dandanes arhitektura na križišču: kako to nepogrešljivo panogo, ki porabi velik delež naravnih virov in predstavlja pomemben vir onesnaževanja, usmeriti na bolj trajnostno pot. Stavba na Rue des 4 cheminées je lahko smerokaz, kako lahko institucije s pomočjo natečajev podpirajo ustvarjalce pri eksperimentiranju s trajnostnimi, a nestandardnimi načini gradnje.

 

Ime projekta: Quatre Chemineés – Boulogne-Billancourt
Avtor projekta: Déchelette Architecture
Lokacija: Boulogne – Billancourt, Pariz, Francija

Leto izvedbe: 2023 (v gradnji)
Površina: 350 m2

Projektanti:
Avtorji arhitekture: Emmanuelle Déchelette, Philibert Déchelette, Jade Barbier, Robinson Doumic (Déchelette Architecture)
Okoljski inženiring: AXOÉ

Foto: Clément Guillaume, Salem Mostefaoui
Pripravil: Patrik Benedičič

Naroči Outsider, razširi svoj pogled

Mailchimp brez napisa

Povezani članki