delavnica-surs-03-r2-web
Delavnica: Ustvarjalnica SURS

Arhitekti ekipe Delavnica so še v času pred pandemijo zaključili interier »dnevne sobe« za zaposlene Statističnega urada RS. Nekdanjo interno knjižnico so v ustanovi namenili novi, mešani rabi, ki vključuje tako izvedbo tiskovnih konferenc kot raznih izobraževanj, čitalniški kotiček, sejno sobo … ter prostor za ustvarjalnost in sprostitev – Ustvarjalnico, ki je dala ime celemu projektu.

Avtorji so k snovanju pristopili naročniku primerno: opravili so interno raziskavo med zaposlenimi: »Gre za neke vrste miselni preobrat, glede na to, da SURS ves čas raziskuje, objavlja in informira podatke statistike vseh uporabnikov v Sloveniji oz. širše. V interierju pa zelo nazorno ponazorimo statistični vzorec uporabnikov.«

Ob preizkušanju različnih variant so avtorji prišli do ugotovitve, da bi »klasično« razporejanje programov onemogočalo fleksibilnost prostora, zahtevalo veliko predelav ali celo premikov izven obravnavanega prostora. Rešitev za izjemno fleksibilnost na majhnem prostoru so našli v modularnih sedalih, ki omogočajo poljubno sestavljanje v različno velike enote in na ta način ustvarjanje prostorov različnih značajev.

Prenovljeni prostor omogoča tri scenarije uporabe: 1) običajna, vsakodnevna postavitev (2–3 zaključene družbe, ustvarjanje, branje); 2) okrogla miza oz. delavnica z zunanjimi obiskovalci (npr. otroci) + zaključena družba (ali branje); 3) novinarska konferenca, izjava za medije, predavanja (fleksibilna po prostoru).

Osrednji pečat prostoru daje barvni tekstil, ki je uporabljen v pohištvu, tlaku, predelnih zavesah, ki prostor lahko razdelijo na tri manjše sobe, in stropnih elementih. Tekstil igra tako akustično kot ambientalno vlogo in ustvarja izrazito toplo in intimno vzdušje. Vse robne površine prostora so odete v tone sivine, sedežni elementi pa prostor oživijo v barvni paleti infografik. Z ikonografijo statističnih prikazov se tudi sicer spogleduje oblikovanje: stenski in stropni elementov s svetili se na primer navdihujejo pri obliki tortnega diagrama, po steni in tleh pa so sorodna grafična sredstva uporabljena kot dekorativni potisk (ki se na stenah posrečeno poigrava s perforacijo akustičnih panelov).

 

 

Ime projekta: Ustvarjalnica SURS
Avtor projekta: Uroš Jereb, Boštjan Peršolja, Damijan Gašparič, Maj Juvanec (Delavnica)
Investitor: Statistični urad RS
Lokacija: Ljubljana
Fotografija: Delavnica d.o.o.
Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2019

Površina: 108,0 m² (1. nadstropje)

Projektanti:
Elektro instalacije: Espin d.o.o.

Izvajalci:
Svetila: Svetlarna d.o.o.

Dobavitelji:
Notranja oprema po meri: Atlas oprema d.o.o.
Tipska oprema: AB3 d.o.o., Kauch
Grafični elementi: Lesnina MG oprema d.o.o.
Dobavitelji hišne tehnike: Multimedia: SEA d.o.o.

Pripravil: Luka Jerman

Mailchimp brez napisa

Povezani članki