Demšar - Bled 03
Demšar arhitekti: Sončni paviljon na Bledu

Povečanje pritlične površine obstoječe enodružinske hiše na Bledu z lahkotnim kubusnim prizidkom so zasnovali Demšar arhitekti.

Prizidki so v arhitekturnem svetu občutljiva tema. V zadnjih dveh številkah revije Outsider lahko beremo korespondenco med Vidom Žnidaršičem in Tinetom Tribušonom, ki tematiko poglobljeno obravnava. Priključevanje nove intervencije na star objekt je početje, ki zahteva rahločutnost in spoštljivost. S podobno nalogo so se srečali tudi Demšar arhitekti ob pripravi projekta za Sončni paviljon na Bledu – odprtejši dodatek obstoječi enodružinski hiši. Nova dozidava ob srečevanju s starim objektom stavi na kontrastnost in dematerializacijo. Ob stiku obeh najdemo visoko okno, ki deluje po principu senčne fuge. Velike zasteklitve delajo povrhnjico paviljona visoko refleksivno, da se v njej zrcali okoliško drevje.

Celoten prizidek temelji na ideji iz objekta iztegnjenega nadstreška, in streha je tudi dominanten arhitekturni element. Njena prevlada je še poudarjena tako, da je novi kubus izveden kot konzola – ‘lebdi’ trideset centimetrov nad tlemi, s tem pa streha postane lahkotnejša. Razprtost in mimobežnost prostora potrjujejo odprti vogali. Kljub navidezni preprostosti kubusa so v njem jasno razvidni posamezni arhitekturni gradniki, ki se v modernistični maniri zlagajo v celovito kompozicijo.

Miha Maček, Demšar arhitekti:
»Z vsem oblikovnimi rešitvami in posebnostmi je prizidek dober primer potenciala tovrstnih posegov večanja bivalne površine, ki so v slovenskem prostoru zelo pogosti in velikokrat arhitekturno nekakovostni. Ta realizacija kaže, da z nizko investicijo lahko dosežemo veliko izboljšavo bivalne vrednosti obstoječe hiše. Zadovoljstvo naročnikov to potrjuje.«

Ime projekta: SONČNI PAVILJON NA BLEDU
Investitor: zasebni
Fotograf: BLAŽ JAMŠEK
Lokacija: BLED

Leto načrtovanja:2010-2011
Leto izvedbe: 2011-2018

Površine:
Klet: 70m2
Pritličje PAVILJON: 28m2
Pritličje: 50m2
Nadstropje: 50m2

Projektanti:
DEMŠAR ARHITEKTI d.o.o.
GAŠPER DEMŠAR u.d.i.a., MIHA MAČEK u.d.i.a., MAJA TASIČ DEMŠAR u.d.i.a.

Zunanja ureditev: LANDSCAPE d.o.o.

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki