Capitol-Castle_Opposite-Office_visualisation_fin
Opposite Office: Kapitolska trdnjava

Koncept demokracije zahodno političnega sistema se v zadnjem desetletju z endemično korupcijo, neustreznimi storitvami in naraščajočim nezadovoljstvom volivcev vztrajno spušča v krizo, na katero neposredno odgovarja globalni vzpon avtoritarnosti. Cikličnost skrb vzbujajočih napadov na demokratične norme, ki se uveljavljajo kot stalnica političnega prostora, se je 6. januarja 2021 udejanila z vdorom Trumpovih podpornikov v kongres ZDA. Pospešena družbena polarizacija in neenakost se vedno bolj oddaljujeta od demokratičnega principa socialne kohezije. Kako se lahko koncept demokracije v danih okoliščinah zaščiti? Odgovor na to so podali arhitekti aktivistične skupine Opposite Office.

V odziv na dogajanje v Washingtonu s strani podpornikov Donalda Trumpa so oblikovali podobo distopične arhitekture poimenovan »Capitol Castle«, Kapitolska trdnjava. Konstrukciji Kapitola, uveljavljenega simbola svetovne demokracije in politične stabilizacije, je bil dodan 1,5 m debel zid, ki ščiti obstoječo arhitekturo in demokracijo, ki jo predstavlja. Z distopično podobo so želeli nazorno opozoriti na splošno krizo demokratičnih sistemov, ki se soočajo s populizmom, nacionalizmom in politiko lažnih novic, in konkretno v primeru Trumpa poudariti politično zmožnost rušitve koncepta demokracije v samem (arhitekturnem) jedru. Značilnosti, kot sta družbena odprtost in pragmatizem, dajejo demokratičnemu modelu posebno prednost, s postavitvijo zidu pa so avtorji vizualizacije nazorno pokazali smer demokracije, ki je primorana v skrivanje za (vse višjimi) obzidjem.

Jasno je, da rešitev demokracije ne leži v dvigovanju zidov in politično izolacijo, ki jo prikazuje upodobitev arhitektov Opposite Office, prav tako pa je ne bodo rešile moralne pridige, temveč ponovna vzpostavitev socialne pravičnost, poštenih življenjskih razmer in družbene perspektive za celotno skupnost.

Demokracija ni trdnjava!

Pripravila: Manca Košir
Grafike: Opposite Office

Mailchimp brez napisa

Povezani članki