DGA059 CHIMNEY HOUSE photo Flavio Coddou 3
Dimnik kot element tipološke spremembe

V 7. številki revije Outsider (tema: Lepota, junij 2016) smo predstavili hišo v bližini Logatca dekleva gregorič arhitektov .

Zgodbo o hiši je za revijo napisala Ajda Schmidt. Za besedilo jo je navdihnil kratki film, posnet po navdihu ambientov hiše: video. Vse fotografije in video je posnel Flavio Coddou.

Naroči revijo.

Hišo so arhitekti predstavili tudi v svoji knjigi Home by dekleva gregorič architects, ki je bila predstavljena v okviru Beneškega arhitekturnega bienala.

***

Hiša Dimnik

Oblikovna in materialna zasnova objekta temeljita na primerih in pravilih tradicionalnega graditeljstva ter na morfoloških značilnostih okoliških stavb v naselju. Izhaja iz prevladujočega tipa hiše s simetrično dvokapno streho, upošteva njeno volumetrijo in materialne parametre. Obenem pa hiša predstavlja tipološko spremembo, ki izvira iz posebnosti uporabnikov.

Generični tip hiše z dvokapno streho smo združili z elementom dimnika, ki izhaja iz specifičnih aktivnosti stanovalcev, ki na štedilniku z odprtim ognjem vsakodnevno ustvarjajo kulinarične podvige zase in za prijatelje. Dimnik informira prerez hiše po celotni njeni dolžini, kjer se sleme odpre in v notranje prostore spusti snop zenitalne osvetlitve. Kuhinja je srce družabnih aktivnosti in notranjega prostora, ki se kontinuirano razvije volumnu objekta. Hiša zaključuje rob naselja in se materialno navezuje na bližnji stari skedenj obložen s temnim lesom, obenem pa se v svoji obliki zavestno nekoliko odmakne od tradicionalne reference in s svojo specifično podobo ustvarja nov dialog z bližnjo cerkvico Sv. Janeza iz 16. stoletja.

Oljen macesen popolnoma določa materialnost zunanjosti hiše zgledajoč se po tradicionalnih fasadah vaških skednjev. Lesena obloga obdaja tako fasadno kot strešno površino v materialni kontinuiteti obloge. Zunanja, obodna stena ni zgolj zapirajoč ovoj, ampak deluje kot interaktivni objekt po principu »programske stene«. V fasadni ovoj so integrirane sekundarne funkcije kuhinje, shranjevanje, elementi shrambe in odprtine, ki mediirajo osvetlitev prostorov in usmerjajo poglede v okolico. Materialno se v notranjosti prostori podrejajo principu haptičnosti. Oljen hrast določa vse površine na dosegu rok stanovalcev, na stropu pa vidimo konstrukcijski beton, na katerem so sledi lesenega opaža, ki nadaljuje teksturo notranjega ovoja.

Opazovalčev pogled zdrsne iz lesene obloge po stropu v zenit, kjer lahko opazuje vedno spreminjajoče se nebo, ki postane del vsakdanjega življenja v hiši Dimnik.

Odlomek iz eseja »Transformed Archetype«

Napisal: Jure Grohar; objavljeno v knjigi  Home by dekleva gregorič architects – Ljubljana:  (MAO), 2016 // str. 134-137

»Za hišo Dimnik bi lahko brez težav našli reference iz zgodovine slovenske vernakularne in kritično-regionalistične moderne arhitekture, lokalnega graditeljstva in podobno. Vendar v primeru hiše Dimnik to ni bistvenega pomena, najzanimivejše je vprašanje na kakšen način je en sam arhetipski arhitekturni element postal osrednja tema hiše in kako je s tem vplival na prostorsko zasnovo, zaznavnost ter volumetrično artikulacijo objekta.

 

Arhitektura je pogosto ”ločena” na arhitekturne in tehnične komponente, tehnika je v takih primerih razumljena kot banalna nujnost, celo ovira pri realizaciji ”čiste” arhitekturne ideje. V našem primeru ”tehnološki” del postane izziv in eno izmed najpomembnejših izhodišč projekta. Zgodovinsko je bil dimnik eden prvih tehnoloških elementov, ki se je pojavil v arhitekturi, skupaj z ognjiščem – virom toplote, svetlobe in priprave hrane je postal center domovanja. Dimnik z ”ognjiščem” tudi pri tej hiši, na arhaičen način, tematizira kuhinjo z jedilnico – osrednji bivalni prostor. … Pri volumnu hiše gre za neke vrste arhetipsko obliko, ki jo preoblikuje obris dimnika.«

 

Hiša Dimnik, Slovenia
dekleva gregorič arhitekti, 

Logatec, Slovenia
2012-2016
Investitor:  Andrej Dolenc
Arhitektura: dekleva gregorič architects
Aljoša Dekleva u.d.i.a., M.Arch. (AA Dist); Tina Gregorič u.d.i.a., M.Arch.
(AA Dist); Vid Zabel stud.arch., Primož Boršič m.i.a

površina zemljišča: 830 m2
pozidana površina: 145 m2
skupna površina: 205 m2 (106 m2 ground floor + 99 m2 basement)

leto načrtovanja: 2012
leto izvedbe: 2016
fotografije: Flavio Coddou

kontakt
dekleva gregorič architects
Dalmatinova 11
SI-1000 Ljubljana
Slovenia

tel: +386 1 430 52 70
fax: +386 1 430 52 71
[email protected]
www.dekleva-gregoric.com

Mailchimp brez napisa

Povezani članki