449_NLS_F01-880x586
Dom na poti

Mobilnost in dom sta dve skrajnosti našega bivanja. Tako se vsaj zdi. Pot je dinamična, polna izzivov in nevarnosti. Dom je varno zavetje, kamor se vračamo in napajamo za nove poti. Projekt dunajskega biroja Alles Wird Gut pa združuje obe skrajnosti.

Oblikovanje mobilnega doma na samo nekaj kvadratnih metrih zahteva posebno pozornost. Vse funkcije, ki jih mora dom imeti, je treba zagotovi na minimalni površin in ob tem uporabniku ponuditi maksimalno udobje. Vsak element mora biti uporaben, smiseln in trpežen. Balasta ne sme biti. V notranjosti prevladujejo bele barve. Modularni pohištveni sistem omogoča smiselno delitev funkcij (bivalni del, kuhinja, kopalnica in spalnica).

Osnova pričujočega mobilnega doma je tovornjak MAN TGM 13290 4×4, na katerega je integrirana arhitekturna miniatura.

Mobilni dom se mora odzivati na zelo raznolike pogoje: različne klimatske pasove, gore, morje, poletja, zime. Prilagojen mora biti tudi potovanjem po divjini in redko poseljenih območjih. Zato je vozilo energetsko samozadostno in opremljeno s solarnimi celicami, klimatsko napravo, ogrevanjem in rezervoarji za vodo z volumnom 800 litrov.

Par, ki prebiva v tem mobilnem domu, je trenutno na poti: preko Kanade, ZDA, v srednjo in južno Ameriko. Kdaj se vrneta domov? To ni pomembno.

Arhitektura: AllesWirdGut

Ekipa: Ferdinand Kersten, Lucia de la Dueña Sotelo, Nadine Tschinke

Pričetek projekta: avgust 2016
Zaključek projekta: julij 2018
Uporabna površina: 13,4 m²

Fotografije: tschinkersten fotografie
Načrti: AllesWirdGut

 

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki