EarthHouse-9
earthLAB Studio: Hiša iz zemlje

Hiša iz zemlje v Mehiki švedskega studia earthLAB išče ravnotežje med sodobnim in arhaičnim, med starim znanjem in sodobno tehnologijo, med trendi in brezčasnostjo.

Arhitekti iz studia earthLAB so prepričani, da je zemlja izjemen material, ki pa je v sodobni gradnji prevečkrat spregledan. Je praktično zastonj, dostopen je na lokaciji in je zelo ekološki. Hiše iz zemlje dokazano izboljšujejo kakovost zraka v notranjosti in so izjemno energetsko učinkovite. Poleg tega arhitekti menijo, da zaradi svoje lokalne dostopnosti zemlja spodbuja tudi opolnomočenje lokalnih skupnosti, ki jih z izobraževanjem lahko pripeljemo do večje stopnje samooskrbe.

Pri svojem projektu za Hišo iz zemlje so se odločili zemljo uporabiti kot glavni gradbeni material, ki tvori srce hiše, dopolnili pa so ga s čudovitim obokom iz opeke, ki opominja na še enega izmed elementov tradicionalne mehiške gradnje. Talne ploščice z umetelnimi vzorci s teksturo zemeljske konstrukcije vstopajo v navdihujoč dialog.

earthLAB na Švedskem organizira izobraževanja in delavnice, na katerih lahko udeleženci spoznajo osnove gradnje iz zbite zemlje, ter razvija nove tehnologije te tradicionalne gradbene tehnike.

 

Ime projekta: Hiša iz zemlje
Arhitektura: earthLAB Studio
Avtor: David Martinez Escobar
Lokacija: Mérida, Méhika
Leto: 2017
Površina: 189.3 m2
Fotografije: Leo Espinosa
So
delujoči: Ing. Arturo González, Nodo Laboratorio de Arquitectura, Erick Arcique.

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki