pisarna
Kako urediti domačo pisarno?

Kako ostati motivirani in učinkoviti tudi doma

Delo od doma nikakor ni redkost. Sodobni zaposlitveni trendi narekujejo svobodnejše in fleksibilnejše oblike dela, ki pogosto potekajo izven klasičnih pisarn. Prav nedavna pandemija virusa COVID-19 pa je vplivala na to, da je od doma začelo delati še več posameznikov.

Delo od doma vsekakor prinaša nekatere prednosti in več udobja, a raziskave kažejo, da večina posameznikov vseeno čuti potrebo po posebej za delo odmerjenem kotičku znotraj doma. Domača pisarna je prostor, v katerem se moramo počutiti navdihnjeno in motivirano, hkrati pa mora biti dovolj daleč od vsakodnevnih domačih distrakcij, ki bi nas ovirale pri delu. Poglejmo, kako si najlaže urediti domačo pisarno tako, da bomo v njej kar najbolj učinkoviti in zadovoljni.

Kam umestiti domačo pisarno?

Ena od najpomembnejših odločitev, ki jih boste v zvezi z urejanjem domače pisarne sprejeli, je ta, kje se bo delovni kotiček pravzaprav nahajal. Ob umestitvi v domače okolje bodite pozorni na to, da boste izbrali mesto, ki je dovolj mirno, da med delom ne boste neprestano izpostavljeni motnjam. To pomeni, da je najprimernejše, če je domača pisarna ločena od preostalih bivalnih prostorov, ali pa je umeščena na njihov mirnejši del. Pri izbiri primernega prostora in morebitnem prerazporejanju obstoječe razporeditve prostorov vam lahko zelo dobro svetuje arhitekt. Morda vas preseneti s preprosto in kakovostno rešitvijo, ki vam bo zelo olajšala delo od doma.

Tudi v majhnih stanovanjih je moč najti prostor za delovni kotiček. Stanovanje TS: Manja Bergant

Kakovostna osvetlitev

Pri izbiri kraja, kamor bomo umestili domačo pisarno, je pomembna tudi dobra osvetlitev. Za delo je najprimernejša naravna svetloba, ki s svojim spreminjanjem čez dan blagodejno vpliva na cirkadiani ritem in kakovosten nočni spanec. Glede na to, kakšno delo opravljamo in kakšne so naše navade, presodimo, ali je bolje, da svetloba pada z leve, z desne strani ali naravnost od spredaj. Okno v bližini delovne mize nam bo pomagalo tudi pri vzdrževanju motivacije in dobremu počutju. Poskrbeti pa moramo tudi za kakovostno umetno osvetlitev. Najbolje je, da se pri izbiri luči za delovno mizo posvetujete s strokovnjakom.

Delovni kotiček v stanovanju AV23: Aljaž Šterk

Kam z vsemi papirji?

Nered je sovražnik produktivnosti. Večina posameznikov najbolje deluje v urejenih prostorih, zato bodite pozorni na to, da svoje delovne površine ne boste zasičili z nepotrebnimi predmeti in kupi papirja. Investirajte v kakovostno pisalno mizo in predalnik, v katerega boste lahko pospravili svoje delovne potrebščine. Za organizacijo delovnega okolja si priskrbite košare, predalnike in manjše shranjevalne enote, v katerih bodo vaši dokumenti pregledno urejeni. Vse, kar potrebujete za nemoteno delo, naj bo na dosegu roke – tako delovne vneme ne bodo prekinjali nepotrebni sprehodi po stanovanju. Pregledno urejene potrebščine pa bodo preprečile dolgotrajna iskanja, za katera boste porabili dragocen čas.

Delo vam lahko močno olajšajo premišljeno oblikovani kosi pohištva, kot je denimo Pisalnik 1 Studia Moste.

Poskrbite za prijetno in navdihujoče okolje

Čeprav je dobro, da v domači pisarni ni nepotrebnih predmetov, pa to še ne pomeni, da mora biti gola in neprijazna. Poskrbite, da se boste v tem prostoru dobro počutili. Posamezne kose opreme odenite v svoje najljubše barve ali vzorce. Na police postavite lončnice, ki blagodejno vplivajo na počutje. Na stene obesite fotografije, ki vas navdajajo z veseljem, ali vam ljuba umetniška dela. Ena od dobrih tehnik za motivacijo pa je tudi to, da na steno nad delovno mizo obesite t.i. moodboard: izberite fotografije, ki vas spominjajo na vaše želje in cilje, in ki vas navdihujejo. Tako se boste vsakič, ko se boste ozrli navzgor, spomnili, zakaj pravzaprav delate in kaj si želite doseči.

Delovni prostor je skrit v linijo po meri izdelanih omar. Stanovanje JL: P Plus arhitekti
Začasen delovni kotiček na podestu. RIBA Arhitekti: Stanovanje v bordelu

Kakovosten stol

Zagotovo je eden izmed najpomembnejših elementov domače pisarne kakovosten stol. Na tem stolu boste verjetno preživeli kar nekaj ur v dnevu, zato je še toliko bolj pomembno, da je stol primeren za sedeče delo in ergonomsko oblikovan. Danes je na trgu kar nekaj ponudnikov, ki proizvajajo posebej za delo oblikovane stole, ki bodo poskrbeli, da vas po urah sedenja za računalnikov ne bosta bolela hrbet ali vrat. Izbira stola je pomembna tudi dolgoročno, saj se lahko težave zaradi slabe drže pojavijo šele čez leta. Če boste danes izbrali kakovosten stol, vam bo vaše telo hvaležno.

Naslovna fotografija: Spalnica čez dan postane domača pisarna. Studio idea:list: Babičina zapuščina

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki