7
P Plus Arhitekti: Stanovanje JL

Svetlo stanovanje JL s svojo zasnovo vabi k druženju in kakovostnemu preživljanju skupnega časa.

Načrtovanje notranje opreme stanovanja v novogradnji, ki jo je zasnoval drug arhitekt, in ki je deloma že opremljeno, poskrbljeno pa je bilo tudi že za osnovne načrte konfiguracije pohištva, je podvig, ki ga ne gre podcenjevati. Idejni načrti, za katere so poskrbeli arhitekti objekta, se pogosto najbolje ujemajo s prostorom, ki je na voljo, ni pa nujno, da se ujamejo tudi z novimi prebivalci. Mladi arhitekt Primož Boršič iz biroja P Plus arhitekti je opremo stanovanja v novogradnji za mlado družino prilagodil potrebam prebivalcev in njihovemu novemu domu vlil kanček karakterja, hkrati pa upošteval prostor, kot so si ga zamislili arhitekti stavbe.

Naročniki so želeli svetlo in odprto stanovanje, zato v bivalnih prostorih prevladuje topla belina, ki jo dopolnjujejo leseni elementi. Ti so načrtno izbrani tako, da se tu in tam v lesu znajdejo majhne nepravilnosti, grče in zanimivi detajli, ki sicer minimalistično in na prvi pogled strogo zasnovo notranje opreme približujejo uporabniku. Kljub nerazsipni kvadraturi stanovanja je prostora dovolj, saj se arhitekt s pridom poslužuje rabe niš, ki prostor optično in funkcionalno povečajo. V omarah ob vzdolžni steni bivalnega prostora tako za drsnimi vrati najdemo odlično izkoriščen delovni kotiček.

Vse pohištvo v bivalnih prostorih se obrača navznoter, proti središču, ter tako uporabnike nagovarja h kakovostnemu preživljanju družinskega časa. Ker sta lastnika v času načrtovanja projekta pričakovala novega družinskega člana, je bilo potrebno zagotoviti preglednost in varnost prostora, ki bo novopečenima staršema omogočala nemoteno delo in kuhanje, malčku pa zagotavljala prostor za igranje.

Primož Boršič:

Stanovanje je bilo že v osnovi arhitekturno dobro zasnovano in je omogočalo vzpostavitev enotnega bivalnega prostora, torej kuhinje, jedilnice in dnevne sobe v enem prostoru. Strankam vedno predlagamo združevanje prostorov na ta način, namreč odprt večji prostor ponuja bistveno boljše možnosti interakcije med posameznimi dejavnostmi, sploh kadar gre za družinsko okolje. Priprava hrane oz. kuhanje je danes družabno početje, sodelujejo lahko vsi družinski člani in prijatelji na obisku.

Ime projekta: Stanovanje JL
Arhitektura: P Plus arhitekti, Primož Boršič m.i.a.
Lokacija: Ljubljana
Fotografije: Primož Boršič
Leto: 2017
Površina: 78m2
Izvajalci: Mizarstvo Župec

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki