Prenova stanovanja s pisano in burno preteklostjo, ki je s pomočjo RIBA arhitektov zaživelo svoj poln potencial.

Prenove so neskončno zanimive tudi zato, ker se šele v procesu luščenja plasti, ki jih je v nek prostor nanesel čas, ta popolnoma razgali in razkrije. Zato so začetne faze vedno polne presenečenj in nepričakovanih odkritij, pripravljeni načrti pa se spreminjajo in dopolnjujejo. Včasih gre za neprijetno spoznanje, da je konstrukcija dotrajana; spet drugič pa prostor zasije, kot si ne arhitekti ne naročniki nikdar niso mislili, da lahko. Tako je bilo tudi ob prenovi stanovanja za mlad par v bivši javni hiši – ob odstranitvi spuščenega stropa, ki so ga tja bržkone postavili za tiste s posebno ljubeznijo do klavstrofobije, se je izkazalo, da prostor v višino pravzaprav meri kar štiri metre. V majcenem stanovanju se je tako pojavila možnost dodajanja galerije in zasnove dvovišinskih prostorov, naročnika pa sta dobila vse, kar sta si v svojem domu želela – in še več.

Dve galeriji programsko opredeljujeta dobljeni prostor: na eni strani kuhinja, na drugi dnevna soba, nad to pa spalnica, ki se po potrebi spremeni v delovni kotiček. Red mora biti, in kljub prosti pretočnosti stanovanja, kjer se lahko v nekaj sekundah z enega konca premaknemo na drugega, so prostori med seboj ravno prav ločeni, da se ne zlijejo v nepregledno praznino. Pa še nekaj je razkrilo lupljenje plasti: »flamingo steno«, kot jo imenujejo arhitekti, fantastično umetnino sodelovanja med stoterimi pleskarskimi umetniki, ki so stanovanje prenavljali v preteklosti. Pristno, lepo in samosvoje – kar bi pravzaprav lahko rekli za celotno stanovanje.

 

RIBA arhitekti:
»35m2 in komaj 2,3m svetle višine obtoječe kuhinje in dnevne sobe je minimum glede na potrebe slovenske sodobne družine. Ob odstranitvi spuščenega stropa in slojev ometa sten pa “wow”: 4m svetle višine! Stanovanje ima nove razsežnosti, dojema se ga kot volumen, delna odstranitev predelne stene omogoča neskočno možnosti kombinacij eno/dvovišinskega prostora.«

 

Ime projekta: Stanovanje v bordelu
Avtorji: RIBA arhitekti; Manica Lavrenčič m.i.a, Goran Rupnik u.d.i.a., Janja Brodar u.d.i.a.
Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2017-2018
Lokacija: Tobačna, Ljubljana
Površina: 35 m2 + 9m2
Kovinska oprema: Tomaž Čeligoj
Lesena oprema: Blaž Bevc
Fotografije: Goran Katić

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja