EDO 2 FB
EDO 2: filmski festival o mestih, urbanosti in arhitekturi

Filmski festival EDO v Ljubljano oktobra prinaša štiri tuje dokumentarne filme o mestih. Projekcije so brezplačne in se vsak dan dogajajo na različnih lokacijah, med katerimi sta letos tudi ladjica pod Prulskim mostom in pritličje blagovnice Metalka. Vsaki projekciji sledi debata z domačimi strokovnjaki, ki bodo globalne urbane izzive postavili v lokalni kontekst. Projekcije so brezplačne, vendar so vsa sedišča za EDO festival že zasedena. Na čakalno listo se lahko prijavite na edofestival.info.

Filmi, izbrani za drugo edicijo festivala EDO, razkrivajo štiri zgodbe, v katerih je neskladje med podobo, uporabo in politiko prostora posebej očitno. Čeprav se zdi, da so slovenska mesta daleč stran od mest, katerih zgodbe opisujejo letošnji filmi, si z njimi delijo enake urbane probleme in dileme. Skupina prostoRož, ki organizira festival, je filme izbrala na podlagi tem, o katerih želi odpreti kritično debato. Tokrat so to množični turizem, načrtovanje javnega prostora, socialistične blokovske soseske in “pametna mesta”.

Torek, 15. 10. : Benetke kot turistična kulisa
Na letni ravni je razmerje med turisti in stalnimi prebivalci Benetk 25.000 proti 1. Kaj je od beneškega življenja sploh še ostalo in kdo so prebivalci, ki vztrajajo pri tem, da njihovo mesto ni le kulisa, se sprašuje dokumentarni film The Venice Syndrome. Projekcija bo potekala na turistični ladjici v Klubu rečnih kapitanov pod Prulskim mostom. Po projekciji bodo organizatorji o vplivu množičnega turizma v Ljubljani govorili s prostorskim sociologom Marjanom Hočevarjem.

Sreda, 16. 10. : Bloki kot realnost večine
Na drugi strani Evrope življenje prebivalcev že desetletja nemoteno poteka v blokovskih naseljih, ki v državah bivšega socialističnega bloka še vedno predstavljajo glavni vir stanovanj v urbanih naseljih. Poljski film Bloki skozi razlage stroke in osebne izkušnje dolgoletnih stanovalcev oriše vlogo modernističnih blokov od socializma do danes. Projekcija bo potekala v prostorih Četrtne skupnosti Posavje na Bratovševi ploščadi. Projekciji sledi pogovor z arhitektom Tomažem Vugo, ki je načrtoval eno največjih slovenskih blokovskih sosesk – Cankarjevo naselje v Novi Gorici.

Četrtek, 17.10. : Tehnologija kot rešitev
Kakšno bi lahko bilo idealno življenje v mestu, nam predstavi dokumentarec Eksperimental City. Mesto, ki bi moral biti zgrajen v 60-ih letih prejšnjega stoletja sredi Minnesote, je želelo s pomočjo znanosti in tehnologije rešiti večino težav urbanih naselij tistega časa. Kljub podpori je eksperimentalno mesto ostalo samo v načrtih. Projekcija bo potekala v v VR/AR LAB v Tehnološkem parku. Po projekciji sledi pogovor o novih tehnologijah in njihovem vplivu na zasnovo mest s kulturologinjo Niko Mahnič, ki raziskuje veliko podatkovje, tehnologije za nadzor prebivalstva in delovanje algoritmičnih sistemov. 

Petek, 18.10. : Javni prostor kot eksperiment
Manjšo revolucijo v načrtovanju mest pa je 20 let kasneje povzročil urbanist in sociolog William H. Whyte, ko je predstavil izsledke raziskave o newyorških javnih prostorih. Njegova opažanja še vedno predstavljajo temeljno gradivo za vse, ki se ukvarjajo z javnim prostorom in z ljudmi, ki ga uporabljajo. Manj znano je, da je Whyte svoja opažanja zbral tudi v duhovitem in danes težko dostopnem dokumentarcu Social Life of Small Urban Spaces. Projekcija bo potekala v prostorih blagovnice Metalka. Po projekciji sledi pogovor z Rokom Žnidaršičem, ustanoviteljem biroja Medprostor, ki je sodeloval pri ureditvi številnih javnih prostorov v Ljubljani.

Na spletni strani Outsider boste lahko v tednu pred festivalom ekskluzivno brali festivalske beležke – kratke zapise, ki bodo obravnavali teme letošnjega festivala EDO: raziskovanje javnega prostora, socialistične soseske, vpliv množičnega turizma in ideje mesta kot tehnološke utopije. Vsa sedišča za EDO festival so že zasedena. Na čakalno listo se lahko prijavite na edofestival.info.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki