ULJARA_Vodnjan_JZ¦î_057
Emil Jurcan: Prenova oljarne Vodnjan

Oljarna Vodnjan je, z več kot stoletno tradicijo nepre­kinjene proizvodnje oljčnega olja, najstarejša delujoča oljarna na Hrvaškem. Ker je ta proi­zvodnja skozi celotno 20. stoletje potekala v istem prostoru, so v stavbi berljive plasti različnih zgodovinskih obdobij in posegov.

Odločitev o prenovi ni bila samoumevna. Sprva je lastnik razmišljal o sodobnem industrijskem objektu, ki bi bil funkcionalno povsem prilagojen novim napravam za proizvodnjo olja. Dostop s tovornimi vozili vozili bi bil bistveno lažji. Za manipulacijo odpadkov bi bilo več prostora. Gradnja bi bila morda enostavnejša in bi sledila tehnološkemu procesu, bi pa novogradnja izgubila nenadomestljiv del: identiteto.

Arhitekt Emil Jurcan jse je tako soočil z izzivom, kako v okviru obstoječe stavbe, ki naj bo konzervatorsko obnovljena, umestiti novo proizvodno linijo, z drugačnimi elementi od prvotne.

Cilj projekta je bil bogato zgodovi­no stavbe narediti vidno: od kamnitih zidov in lesenih tramov prvotne stavbe s konca 19. stoletja, armiranobetonske preklade in fasadne opeke iz zgodnjega modernega obdobja – tridesetih let prejšnjega stoletja – do funkcionalnih inštalacij iz sedemdesetih let. Poleg skrbne obnove vseh naštetih elementov je bil dodan nov, sodoben sloj. Nove predelne stene so iz vidne opeke, upravni prostori pa so kot samostojna jeklena konstrukcija vstavljeni v osrednji del prostora.

Prenova stavbe oljarne ohranja njeno posebnost, ki je v tem, da proizvodnja olja in gibanje uporabnikov nista fizično ločena, temveč potekata v enem samem prostoru. To uporabnikom omogoča pregled nad celotnim procesom proizvodnje olja. Arhitektura pa to posebnost stavbe, pri kateri v prostoru prevla­dujejo stroji, še poudarja. S prizadevanji vseh sodelujočih v tem projektu se je ohranil ambient industrijske dediščine, vendar ne kot spomin na nekdanjo produktivnost, temveč kot še vedno živ in aktiven prostor človeškega dela.

Če boste jeseni prišli v Vodnjan, boste tako kot od nekdaj, začutili živahen utrip oljkarjev, ki dan za dnem vozijo pridelke v oljarno. Pred njo se zbirajo in srečujejo. Oljarna je v tistem delu leta središče mesta. Arhitekturna prenova tako ni ohranila le zidov in njihove zgodovine, ampak še bolj pomembno, ohranila je življenje mesta.  

Ime projekta: Oljarna Vodnjan
Leto izvedbe: 2021
Lokacija: Vodnjan – Dignano, Istra, Hrvaška
Naročnik: Agroprodukt d.o.o.
Avtor: Emil Jurcan
Oblikovanje svetlobe:
Dean Skira
Strojne instalacije:
Tomislav Brčić
Restavratorstvo
Ossana Sassinka
Statika:
Marko Martinčić mlađi
Izvedba:
Arena d.o.o.
Konzervacija:
Rosana Nenadić
Foto: Jure Živković

Pripravil: Matevž Granda

Mailchimp brez napisa

Povezani članki