entasis-hiza-misljenova-3K2A3162-web
Entasis: Hiša Mišljenova

Hiža Mišljenova je novi dom bosanskega založnika v vasi Puhovac blizu Zenice v Bosni in Hercegovini. Vasico zaznamuje zelo povezana skupnost par družin, širše pa je znana po arheološkem spomeniku iz časa bogomilov, nagrobniku duhovnika, »gosta« Mišljena. Po njem je svojo hišo poimenoval naročnik, sicer knjižni založnik, ki posebno pozornost posveča bosanski kulturi in tradiciji. Tudi pri gradnji svojega novega doma, ki stoji v neposredni bližini spomenika, je zato želel vključiti principe stare bosanske družinske hiše, kakršna je na tem mestu stala prej – pravzaprav si je najprej želel hišo le prenoviti, a je bila v preslabem stanju, zato so se skupaj z arhitekti pod vodstvom Vedine Babahmetović iz biroja Entasis odločili za novogradnjo.

Arhitekti so pristopili temeljito in najprej izluščili osnovne principe, ki definirajo preprosto hišo še iz dobe bogomilov: en prostor, središčno ognjišče in štirikapna streha. Med procesom načrtovanja so staro hišo porušili in odkrili, da lahko ohranijo obstoječe skladišče, “magazo”, saj je bil kamniti zid tu v zelo dobrem stanju. Poleg tega so pri rušenju zidu zgoraj ohranili tudi vse opeke t. i. avstro-ogrskega tipa in jih ponovno uporabili v fasadni oblogi, prav tako pa tudi lesene elemente – stropne hrastove tramove, polnila med nosilci ter okenske in vratne preklade. Ohranili so tudi gabarit hiše in tradicionalno logiko dveh dvorišč: sprednje, »moško« dvorišče je javno, zadnje, »žensko« dvorišče pa zasebno, intimno in sproščujoče, z vodo in cvetjem. Ponovno so uporabili element štirikapne strehe, ki so jo posodobili v izvedbi brez napuščev. Streha je v notranjosti odprta in izkoriščena za galerijo in knjižnico. Tudi osrednji kamin so znova postavili, tako da dimnik prebije streho v slemenu, v kamnitem pritličju so ga izvedli v kamnu, v nadstropju pa v opeki, ki je tu uporabljena tudi kot fasadna obloga. Tudi materialno tako hiša vzpostavlja kontinuiteto s tradicijo, a jo obenem na novo predela.

Nekdanja »magaza« je postala enotni prostor s kuhinjo v napol vkopanem pritličju, ki povezuje obe dvorišči. Preko notranjih stopnic pa je povezan z nadstropjem, v katerem se nahajajo dnevna soba in spalnici za lastnike in goste.

»Sosedje nenehno spremljajo dela in komentirajo “neodpustljivo” neenakost oken. Zaključna dela bodo verjetno trajala celo leto … ali dlje, dokler ne končajo. Trajajo tudi zato, ker je mizar Mujo izvedel vse svoje detajle. In kako ne bi – on, ki je v Ameriki preživel dobršen del svojega delovnega življenja in tam delal med drugim na hiši Elvisa Presleyja, pravi: “Ta hiša mora biti boljša od Elvisove vile.”

In tako, detajl za detajlom, brez naglice, zaključna dela trajajo dve leti. In še vedno nam manjka trave na dvorišču in na strehi, šum vode na ženskem dvorišču, vonj po nagljih, vrtnicah in češnjevem drevesu. Kraje že poznamo. Ne vemo pa še, kako bo izgledala voda. Naš kipar Adis dela na tem, specialist za nagrobne spomenike (“stećak”) in črke “bosančica”, in ne moremo dočakati, da si ogledamo skice. In da vidimo, kako teče voda.

 

 

Situacija

Tloris pritličja

Tloris nadstropja

Vzdolžni prerez

Prečna prereza

 

Slike predhodnega stanja

 

Ime: Hiža Mišljenova
Projektant: Entasis – Vedina Babahmetović (vodja projekta), Armel Dautović, Dragan Trivičević, Berina Duranović
Fotografija: Anida Krečo

Lokacija: Puhovac, Zenica, Bosna in Hercegovina

Površina: hiša 130 m² + dvorišči 110 m²
Leto zasnove: 2018
Leto izvedbe: 2021

Izvajalci: Sifet – vodja gradbenikov, Mujo – tesar, Ibrahim – ključavničar, Emir – slikopleskar
Dobavitelji: Artisan, Gazzda, Porcelanosa, Prograd, Zava Luce

Pripravil: Luka Jerman

Mailchimp brez napisa

Povezani članki