3LHD_278_Campus_Infobip_photo_by_Jure_Zivkovic_101-web
3LHD: Kampus Infobip v Zagrebu

Hrvaško podjetje Infobip smo v reviji Outsider že predstavili. Gre za izredno uspešno in hitro rastoče IT podjetje iz Istre s sedežem v Vodnjanu, ki zaposluje nadarjene strokovnjake informacijske tehnologije z vsega sveta. Poslovni uspeh je botroval gradnji že drugega tehnološkega kampusa, podružnico centra v domačem kraju so odprli pred kratkim v hrvaški prestolnici. Gre za parcelo na južnem robu Zagreba ob pasu načrtovane nove avenije, v tipični predmestni coni s slabo definiranim karakterjem, kjer prevladujejo nizke večstanovanjske stavbe in se prepletata ruralno in urbano (v odsotnosti tako pristno naravnih ambientov kot urbane infrastrukture).

Poimenovanje objekta pove, da ne gre zgolj za pisarniško stavbo, pač pa so naročniki predvideli mesto v malem, z infrastrukturo, ki omogoča izvedbo seminarjev in konferenc mednarodnega podjetja – konferenčne dvorane, pa tudi prenočitvene zmogljivosti za goste in zaposlene iz tujine. Ob tem je moral kampus že zaradi pomanjkanja urbanega konteksta biti zasnovan karseda samozadostno, z lastno restavracijo, krajinsko ureditvijo in podobnim.

Razumevanje stavbe kot hibrida je arhitekte iz uveljavljenega zagrebškega biroja 3LHD vodilo do osnovnega koncepta zlaganja programskih/prostorskih elementov v višino. Odprtemu pritličju, v celoti namenjenemu garaži, sledi trinadstropna baza pisarniških prostorov, nad njo pa se kot znova bolj odprta cezura vzpostavi piano nobile, prehod med pisarniško cono in prenočišči, ki kot najbolj zaprt volumen zaključujejo vertikalno kompozicijo.

Pisarniško bazo nad pritličjem povezuje velik notranji atrij z zenitalno svetlobo, ki služi tudi kot avditorij. Atrij je zamišljen kot živahen notranji trg s poudarjenim stopniščem in prostorno »promenado« ter tako kompenzira pomanjkanje urbanega utripa v primestnem kontekstu.

Nad pisarnami se dobra polovica tlorisne površine sprosti za oblikovanje zelene terase oziroma kar malega parka nad tlemi; ta je oblikovan tako, da prostor med koriti z zelenjem oblikuje poti in male trge ter tako tvori prostore z različnimi stopnjami intimnosti in javnosti. Zastekljeni piano nobile ob tej zeleni »plazi« je namenjen restavraciji s konferenčnim prostorom.

Arhitekti so se odločili za transparenten pristop k oblikovanju materialnosti in detajlov, pri katerem so tehnološko napredno infrastrukturo obravnavali enakovredno konstrukciji in oboje pustili kar najbolj odprto pogledu. Po čutno-zaznavni plati tako stavbo najbolj zaznamuje vidni beton v kombinaciji z zasteklitvami, kovinskimi senčili in drugimi sekundarnimi elementi. Linearnost fasade, ki jo tvorijo drug na drugega naloženi kubusi programskih enot, je poudarjena z betonskimi parapeti; ti so podaljšani z vitkimi konzolami, ki delujejo kot brisolé– osnovni element senčenja velikih zasteklitev. Med betonskimi venci so napete preproste mreže, ki jih bo sčasoma obraslo zelenje ter tako dopolnilo naravni sistem senčenja, obenem pa poživilo in zmehčalo stavbne linije samozavestne informacijske trdnjave sredi zagrebške suburbije.

Arhitekti 3LHD tako razmišljajo o principih zasnove in pomenu kampusa:

»K oblikovanju objekta prispevata tako koncept zlaganja kot eksplicitnost tektonske in instalacijske strukture. Materiali in detajli se ne obravnavajo ločeno, prav tako ne veljajo različna pravila za artikulacijo »arhitekture« na eni strani in »instalacij« na drugi strani. Ravno nasprotno, namenoma so zasnovani kot usklajene in enakovredne plasti. V kampusu Infobip lahko jasno vidimo in razumemo način delovanja stavbe kot prostorskega in tehnološkega organizma, ki je dovršen sam na sebi, in izkazuje “funkcionalno in konceptualno transparentnost”. Tak pristop je bil možen zaradi uporabe integriranih orodij za oblikovanje BIM, od katerih je nekatera razvil sam 3LHD, ki je določil nove paradigme za oblikovanje stavbe kot celote.

Projekt Infobip določa nove standarde za korporativno arhitekturo na Hrvaškem. Kampus ponuja spodbudno delovno okolje, model »funkcionalne in konceptualne preglednosti« pa predstavlja prispevek k lokalni kulturi gradnje in oblikovanja. Ta projekt v primestno entropično pokrajino uvaja konceptualno in tehnično natančno arhitekturo, ki zastopa racionalne vrednote in je usklajena z ambicijami globalno relevantnega vlagatelja. Kampusu Infobip dokazuje, da bodo prav obrobna mestna območja, ki jih ne bremenijo teža identitete, zgodovinske dediščine in drugih parametrov, primerna kot preizkusno področje za arhitekturno raziskovanje in testiranje tipologij, ki so samozadostne, a ne avtistične.«

 

 

 

Situacija

Tloris pritličja

Tloris 1. nadstropja

Tloris 2. nadstropja

Tloris 3. nadstropja

Tloris 4. nadstropja (“piano nobile”)

Tloris 5. nadstropja

Tloris 6. nadstropja

Tloris 7. nadstropja

Vzdolžni prerez

Prečni prerez

Fasade (vzhod, zahod, sever, jug)

 

Ime projekta: Kampus Infobip
Avtor projekta: Studio 3LHD
Investitor: Infobip d.o.o.
Avtor interierja: Fabrika
Fotograf: Jure Živković

Lokacija: Zagreb, Hrvaška

Leto načrtovanja: 2018–2019.
Leto izvedbe: 2019–2021

Parcela: 8.000 m²
Površina: 12.000 m²
Prostornina: 51.600 m³
Pozidana površina: 3.000 m²

Projektni tim: Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Paula Kukuljica, Marijana Pivac, Nikolina Muža, Jure Živković, Krunoslav Szorsen, Leon Lazaneo, Daša Manojlović, Koraljka Brebrić Kleončić, Ana Bjelić, Ida Ister

Projektanti:
Gradbene konstrukcije: Ivan Palijan (Palijan)
Konstrukcija fasade: Josip Červar (Stratura)
Gradbena fizika: Mateo Biluš (AKFZ studio)
Krajinska arhitektura: Sanja Bibulić (Studio KAPPO)
Požarna varnost: Maksim Carević (Inspekting)
Sistemi HVAC in plinske instalacije: Ivica Zubčić (B.E.S.T. projekt)
Vodovodne instalacije: Milan Bobanac (Bobanac)
Električne instalacije in protipožarni sistemi: Mladen Stošić (Elektroplan)
Prometno načrtovanje: Boris Leović (C5 KONCEPT)
Dvigala: Rok Pietri (PPN projekt)
Sprinkler sistem: Nenad Semenov (APIN projekt)
Geodezija: Marko Cindrić (GeoFocus)
Tehnologija vidnega betona: Rok Ercegovič (PRO-S (Rok Ercegovič))
Popis: Dinko Žele (Pro elemento)
Kuhinja: Sandi Matković (Gastrotim)

Gradbeni nadzor: PDM savjetovanje
Glavni izvajalec: Radnik d.d., Križevci
Podizvajalci: Zlaring, M.P. Pemont, Elektrorad, Alarm automatika, Apin, M.I. Hršak, Tehnoplast, Beton Lučko, Roplast, Oblikovanje prostora, Pendoor, Interijeri Buden, Gastro – Tim, Elitimo, FSB, Delight, Hella tehnika zaštite od sunca, Dives rasadnik i vrtovi, Geoservis As, Bagarić usluge

Pripravil: Luka Jerman

Mailchimp brez napisa

Povezani članki