FUTURE ARCHITECTURE: LETO II
FUTURE ARCHITECTURE: LETO II

Pred nekaj dnevi se je zaključilo prvo leto programa »Future Architecture Platform«.  Prva evropska arhitekturna platforma, katere koordinator je Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), je namenjena spodbujanju nove generacije arhitektov, oblikovalcev, kritikov in teoretikov v okviru živahnega programa, ki je v preteklem letu povezoval raznolike arhitekturne dogodke v 13 evropskih mestih: Ljubljani, Rimu, Lizboni, Köbenhavnu, Kijevu, Gradcu, Beogradu, Barceloni, Tirani, Vroclavu, Prištini, Baslu in Zagrebu. Program je obsegal 5 razstav, 7 konferenc, 57 predavanj, 10 intenzivnih delavnic, arhitekturno in filmsko poletno šolo ter knjigo Archifutures Vol. 1: The Museum. V prihodnjih mesecih bosta izšli še dve knjigi z materialom prvega leta platforme. Petindvajset izbranih arhitektov, oblikovalcev in kustosov je imelo priložnost svoje ideje in delo razvijati in predstaviti več kot 250.000 ljudem.

9_archifutures_volume1_004

»Ideje, ki jih promoviramo prek platforme Future Architecture, kažejo, da mlada generacija profesionalcev na arhitekturo ne gleda kot na dejavnost, katere edini cilj je gradnja, ampak kot na področje intelektualnih raziskav. Njihovi značilnosti sta kritičnost in odločenost, da se spopadejo z največjimi problemi današnjega časa. Pregled njihovih idej nam pokaže, da ta generacija čuti potrebo po obravnavi vseh vidikov arhitekture kot poklica in po spremembi razumevanja arhitekture kot poslovnega modela ter želi, da se arhitektura ponovno zaveže služenju družbi. Njihove ideje prikazujejo arhitekturo kot način razmišljanja, opazovanja in analize modernega sveta, v katerem delamo in bivamo,« je prvo leto Platforme označil njen koordinator in direktor ljubljanskega MAO Matevž Čelik.

1_futurearchitecture-slika_ajdin_basic

Objavljen pa je tudi že nov idejni natečaj. Prvo leto platforme je sicer pri koncu, začenja pa se nov cikel, katerega prvi korak je izbor novih udeležencev. Prijave niso omejene le na mlade arhitekte, ampak na vse, ki so na tak ali drugačen način aktivni v svetu arhitekture, oblikovanja, urbanizma in novih tehnologij. Natečaj se zaključi 9. januarja 2017. Izbor sodelujočih je predviden do 17. januarja. Program se bo začel z uvodno konferenco v MAO med 16. in 18. februarjem s predstavitvijo izbranih projektov. Ti se bodo nato med marcem in oktobrom 2017 odvijali po sodelujočih ustanovah širom Evrope.

0

Na prvi natečaj pred letom dni je prispelo skoraj 300 predlogov, ki jih je oblikovalo več kot 500 mladih avtorjev iz skoraj 40 držav. Ti predlogi sedaj tvorijo javni repozitorij idej. Kot udeleženec prvega leta Platforme lahko izpostavim priložnost, ki jo program s sofinanciranjem potovanj, predavanj, diskusij in razstav nudi posameznikom in kolektivom: priložnost avtonomije (četudi le začasne), nujno potrebne za razvijanje in preizkušanje idej in projektov, obenem pa priložnost za spoznavanje panevropske in svetovne mlade arhitekturne scene, kjer je tako nujno potrebna kritika stanja v arhitekturi in družbi v procesu formiranja in artikuliranja. Prednost mlade in še nastajajoče organizacije, kot je platforma Future Architecture, je njena pluralnost in dejstvo, da jo sooblikujejo ne le arhitekturne ustanove, ampak tudi in predvsem sodelujoči člani – priložnost, ki je ne gre zanemariti.

Miloš Kosec

Mailchimp brez napisa

Povezani članki