_KAM2816-2005
GAO Arhitekti: Azijska restavracija Han

Nedavno se je odprl trgovinski center Aleja, z njim pa tudi nova restavracija Han, katere opremo so zasnovali Gao Arhitekti.

Oblikovanje samosvojega interierja znotraj večjega trgovinskega kompleksa je zagotovo izziv; z informacijami, barvami in napisi nasičena notranjost takšnih prostorov se zdi diametralno nasprotje umirjenega interierja kakovostne restavracije. Japonec Junichiro Tanizaki v svoji Hvalnici senci piše, kako pomembna je pri uživanju japonskih jedi atmosfera – sploh udušena svetloba, ki omogoči čutom vonja, okusa in dotika, da stopijo v ospredje. Doseči umirjeno in prijetno atmosfero znotraj nakupovelnega centra je bilo tisto vodilo, ki so se ga pri oblikovanju držali GAO Arhitekti.

Vertikalni leseni paneli, ki spominjajo na preprosto palisado, območje restavracije razmejujejo od preostalega nakupovelnega območja, ter hkrati omejijo vpadanje svetlobe. Ambientalna osvetlitev je zagotovljena s svetili, ki so potopljena za klopi ob steni, visečimi svetilkami, ki spominjajo na papirnate lampijone, ter usmerjenimi reflektorji. GAO Arhitekti niso plašni kar se tiče rabe stenskih tapet in poslikav, ki so se jih ponovno poslužili pri tem projektu. Leseni stoli z obliko svojih nog in naslonjala spominjajo na pismenke. Dodaten poklon azijskim kulturam pa predstavljajo številne vaze, razstavljene v visečem poličniku.

GAO Arhitekti:
“Ustvariti interier restavracije, ki vas nežno povabi in skrije pred hrupnim in razsvetljenim delom nakupovalnega središča, je bil naš vsebinski cilj; kontrast in ritem polnega ter praznega dela fasade pa sta nam pomagala pri tem prehodu. Inspiracijo za projekt smo črpali iz filozofskega pristopa oblikovanja Kenga Kume, velikana japonske arhitekture. Decentna osvetlitev in prostorsko ravnovesje vseh elementov v prostoru so naš poklon azijskemu načinu oblikovanja.”

Ime projekta: AZIJSKA RESTAVRACIJA HAN
Arhitektura: GAO
Investitor: LIN SI, d. o. o.
Fotograf: Miran Kambič
Lokacija: Rakuševa ulica 1, 1000 Ljubljana

Leto načrtovanja: 2019
Leto izvedbe: 2019/2020

Terasa zunaj: 132 m2
Terasa znotraj: 100 m2
Restavracija: 198 m2
Skupaj notranja kvadratura: 298 m2

Izvajalci: Mizarstvo Trunkelj

Besedilo: Ajda Bračič

Mailchimp brez napisa

Povezani članki