Prenovo je doživelo stanovanje v stari meščanski hiši v Kopru. Prilagodljivo zasnovo z možnostjo povečanja so zasnovali arhitekti iz pisarne Gaser arhitektura.

Stanovanje je sestavljeno iz dveh prostorov, ki sta bila nekdaj med seboj ločena: v pritličju je bila urejena garaža manjšega obsega, v nadstropju pa večji bivalni prostor, v katerega je bil urejen dostop s skupnega stopnišča večstanovanjske stavbe. Arhitekti so prisluhnili željam investitorjev po večji zasebnosti in oba prostora med seboj povezali, vhod pa uredili neodvisno od drugih stanovanjskih enot v stavbi, neposredno z ulice. Ta sprememba je omogočila tudi iskanje novih načinov razporeditve programa v stanovanju. Prostor v pritličju je tako postal prostorna vhodna veža z veliko prostora za shranjevanje in utilityjem. Tam najdeta svoj prostor tudi pralni stroj in toplotna črpalka.

Po notranjem stopnišču pot uporabnika iz pritličnega dela void v nadstropje, v osrednji bivalni prostor. Razporeditev prostorov sledi podolgovatim gabaritom prostora in členjenosti stare meščanske stavbe, upošteva pa tudi različne nivoje zasebnosti. Tako se v zadnjem delu stanovanja nahaja intimna spalnica, medtem ko se del stanovanja z jedilnim kotom in kuhinjo odpira navzven in prek terase stanovanje povezuje z mestnim življenjem.

Morda najzanimivejši element prenove stanovanja je dejstvo, da so arhitekti že v samem začetku predvideli dve rešitvi prostora v pritličju. Ta se lahko ob morebitnem povečanju uporabniške družine iz vhodne veže preuredi v otroško sobo.
Ločen vhod z ulice se v tem primeru spet zapre, v uporabo pa ponovno stopi vhod s skupnega stopnišča. Arhitekturna zasnova na ta način poudarja začasnost ureditve prostora. Novo stanje postaja le eno od poglavij v pisani zgodovini meščanske hiše v Kopru.

Gaser arhitektura:
Objekt, v katerem se stanovanje nahaja je star in grajen iz kamna, zato smo lahko izkoristilili in prostor očistili, kar se sedaj kaže v vidnem kamnu. Dodajali smo prvinske materiale, kot je les, na tla in pohištvo, železo za stopnice ter kovinsko preklado za ojačanje v nadstropju. Na  pohištvu, svetilih in oknih so prisotni pločevinasti detajli. V pritličju pa so, tudi zaradi njihove praktičnosti, na tleh položene granitogres plošče.
Svetloba v stanovanju je zelo prijetna. V spalnici lastnika zbudi vzhodno sonce, v osrednjem bivalnem prostoru je svetlobe manj in je vzdušje bolj intimno, zato je bolj primerno za branje, počivanje, gledanje televizije. V kuhinji in jedilnici, ki sta orientirani proti zahodu, pa je svetloba najmočnejša popoldne in prostor zares žari in poživlja.

 

Ime projekta: STANOVANJE RIBIŠKI TRG
Investitor: zasebni
Fotograf: Gaser Arhitektura
Lokacija: Koper
Leto načrtovanja: 2017
Leto izvedbe: 2019

Površine: 67,45m2
Pritličje (m2): 13,39m2

Nadstropje (m2): 44,06m2

Izvajalci: SINFRA d.o.o.

 

Besedilo: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja