_KMB8844-0218
Gašper Fabijan: Dom med brezami

Menda je nekje globoko v podzavesti vsakega arhitekta zakopana podoba starega bakroreza, na katerem vidimo mlado žensko, ki z oblo roko otroku kaže preprosto leseno zgradbo v ozadju. Štirje vogali zgradbe so debla bogato olistanih rastočih dreves, med njimi pa je iz vej postavljena strešna konstrukcija. Govorim seveda o bakrorezu na naslovnici Laugierjevih Esejev o arhitekturi, ki prikazuje prvinsko kočo.

Ob pogledu na Dom med brezami, šarmantno leseno hiško na Gorenjskem, ki že nekaj let lovi pozornost s svojo nevsiljivo prikupnostjo, misel zatava prav k prvinski koči. Objekt je umeščen v brezov gaj, ki odločilno zaznamuje njegovo podobo. Arhitekt je v sodelovanju z naročnikoma, ljubiteljema narave, poskrbel, da so okoliška drevesa postala gradniki arhitekture, da z njo sodelujejo in jo dopolnjujejo. Vsa obstoječa drevesa na lokaciji so ohranili, tiste veje, ki pa so zaradi gradnje objekta zares morale biti odstranjene, so uporabili kot gradbeni material. Tako značilna tekstura brezovih debel svoj odmev najde na balkonskih ograjah in na glavnem stopnišču.

Dom med brezami pa tudi s svojo prostorsko zasnovo povzema organsko logiko drevesa. V središču tlorisa opazimo opečnato jedro – deblo, po katerem se povzpnemo v zgornje nadstropje. To zidano središče hiše je tudi stična točka vsega življenja v hiši, saj je vanj vzidan kamin, kjer stanovalca preživljata veliko skupnega časa. Element ognja v samem srcu hiše še poudari občutek, da smo se znašli v izvenčasovni, univerzalni prvinski koči, ki pa hkrati nudi prav vse udobje sodobnega življenja. Okoli opečnega debla se konstrukcija razvije v lesen obod. Vanj je arhitekt ujel bližnje breze, po analogiji drevesa pa z lesom obdan prostor med središčem in plaščem postane razvejana krošnja, polna bogatega življenja prebivalcev hiše.

Stik objekta z naravo je v Domu pod brezami pomenljivejši od le običajnega zlivanja zunanjosti in notranjosti skozi panoramska okna, čeprav je poskrbljeno tudi za to. Umestitev objekta v mikrolokacijo, brezov gaj, ki nudi bivališče raznoterim vrstam ptic in drobnih živali, se dopolnjuje z umestitvijo v širšo lokacijo, z mislijo na katero odpira pogled proti obronkom hribovja v bližini, in na svojo prisotnost v globalnem svetu, saj oblikuje in gradi z mislijo na lokalno samozadostnost. V nekem smislu Dom med brezami po vzoru primitivne koče postaja alegorija vse arhitekture, kakršna naj bi ta bi bila: pozorna in ozaveščena na prostorski in časovni, lokalni in globalni ravni.

Gašper Fabijan, arhitekt:

 

Dom med brezami ste umestili med obstoječa brezova drevesa. Je bilo načrtovanje z drevesi v mislih zahtevno? Kako ste se lotili projektiranja?

Do neke mere je bilo moč predvideti rešitve za posamezno drevo že med projektiranjem – izmerili smo vse veje na večjih drevesih in naklone debel. Določene posege smo s strokovnjaki opravili že pred pričetkom gradnje, saj ni vseeno, kako je drevo obrezano, nekaj pa se je vseeno prilagajalo med gradnjo. Bilo je ogromno obiskov lokacije. Z naročnikoma smo fanatično skakali po gradbišču in čuvali vsako večjo vejo, kar je neizmerno zabavalo izvajalce. Veje, ki jih ni bilo moč ohraniti, smo uporabili za ograje in kurjavo.

 

Konstrukcija hiše je lesena in opečnata, kar odražata tako fasada kot interier. Zakaj ravno ti materiali?

Zasnova hiše je popolnoma enostavna, zato je bila izbira materialov logična. Opečno jedro s pečjo je “ognjišče” hiše, okoli katerega se odvija življenje. Zamejuje ga lesen plašč, razpet med obstoječimi drevesi.

 

Kako hiša odgovarja zahtevam specifičnih uporabnikov?

Življenje v sožitju z naravo v toplem in prijetnem domu je bilo osnovno načelo naročnikov. Pomemben je bil torej predvsem občutek. Občutek, ki ga opisujeta tudi četrto leto po vselitvi: “Včasih se zdi, da je notri zunaj in da se je čas ustavil, da bi začutila utrip narave ob neverjetni bližini dreves in ptic.”

 

Kaj je vam osebno pri Domu med brezami najljubše? Kaj je tisti presežek, pika na i, ki ste ga pustili projektu?

Nekdo je ob obisku dejal, da je hiša surova in elegantna obenem. Lahko bi rekli, da je to hkrati lep opis narave same. Lepšega komplimenta si za ta projekt, ki si prizadeva biti eno z naravo, ne bi mogel želeti.

Ime projekta: DOM MED BREZAMI
Avtor projekta: Gašper Fabijan
Investitor: Zasebni
Fotograf: Miran Kambič
Lokacija: Lesce, Slovenija
Leto načrtovanja: 2011-2013
Leto izvedbe: 2013-2014
Pritličje: 81 m2
Podstrešje: 81 m2
Parcela: 860 m2
Glavni izvajalec: Žalac tesarstvo, Igor Žalac, s.p., Mizarstvo Potočnik, Aleš Potočnik, s.p., Pečarstvo Megamik d.o.o. (lončena peč), KBK dom d.o.o. (okna in vrata), Alfa Natura d.o.o. (lepljena plošča – strop), 3Ž d.o.o. (inženiring)

Besedilo: Ajda Bračič

Mailchimp brez napisa

Povezani članki