geoplan_klinika-čd_čakalnica-2
GEOPLAN: Stomatološka ambulanta ČD

Lastnika stomatološke klinike Dr. Čok Dental sta bila zaradi rušitve starega in sledeče novogradnje zdravstvenega doma v Luciji primorana najti novo lokacijo za svoje ordinacije. Našla sta jo v bližnjem Trgovsko-poslovnem centru Lucija, natančneje, v bivših pisarniških prostorih SDK – Službe družbenega knjigovodstva. V objekt iz osemdesetih let, ki ga zaznamuje izrazit postmodernistični slog, so v arhitekturnem biroju GEOPLAN umestili prenovo, ki iz pisarniške tipologije ustvarja sodobno stomatološko kliniko.

V atipično kotno tlorisno zasnovo je arhitektom uspelo umestiti pet ordinacij s spremljajočimi prostori in urejeno okolje za zaposlene. Izhodišče oblikovanja notranje opreme prostorov je narekovala mediteransko temno modra barva zunanjega stavbnega pohištva in spremljajočih elementov v skupnih atrijih trgovsko-poslovnega centra. Ordinacije so umeščene na obod poslovnega prostora z obilico naravne svetlobe in pogledi v bližnje krošnje borovcev. Hodnik in preddverje z vhodom sta zaradi centralne umeščenosti osvetljena posredno, prek matiranih stekel vrat in oken.

Pacienti čakajo na obravnavo v preddverju, kjer pozornost v ambientu prevzema nosilni steber, oblečen v temno moder mozaik, s prstanom iz hrastovega furnirja. Zaposlenim je na voljo skupni prostor s kuhinjsko nišo, garderobo in sanitarijami.

Arhitektom je v sklopu selitve uspelo ohraniti večino obstoječe opreme iz bivših ordinacij. Ohranjene pohištvene elemente so smiselno dopolnili z novim pohištvom. Za celovit pristop pri pisanju nove zgodbe stomatološke klinike so v arhitekturnem biroju poskrbeli tudi za njeno celostno grafično podobo.

Stanje pred prenovo:

Ime projekta: Stomatološka ambulanta ČD
Avtor projekta: Geoplan d.o.o., Helena Kovač u.d.i.a.
Investitor: ČOK Dental d.o.o.
Fotograf: Peter Kovač

Lokacija: Lucija, Slovenija

Leto načrtovanja: 2017
Leto izvedbe: 2018

Površine: 153 m2

Projektanti:
– Elektro instalacije: ELTINA d.o.o.
– Strojne napeljave: Šlibar inženiring d.o.o.

Izvajalci:
– Montaža ŠKERJANEC d.o.o. (suhomontažna dela)
– KOMET INŽENIRING d.o.o. (strojne inštalacije)
– Radiel GROUP d.o.o.(Elektro inštalacije)
– Dorval d.o.o. (notranje ALU stavbno pohištvo)
– Prilea, d.o.o. Primož Sodnik (Mizarska dela)
– Cds Com d.o.o. (izdelava nalepk vizualnih komunikacij)

Pripravila: Manca Košir

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki