Ravne-jazz
Forma viva Ravne na Koroškem: Glasba jeklenih skulptur

Da je arhitektura zamrznjena glasba, je nekoč zapisal Goethe. Da pa je glasba zamrznjena tudi v monumentalnih jeklenih skulpturah ravenske forma vive, so na video zapisali ustvarjalci Miha Kolar, Tomaž Apohal, Vid Jamnik in Domen Hudrap.

 

V Sloveniji od šestdesetih let naprej delujejo tri odprta kiparska delovišča poimenovana Forma Viva (živa oblika). Pobudnika sta bila vodilna slovenska modernistična kiparja Jakob Savinšek in Janez Lenassi. Leta 1961 sta zaživeli prvi delovišči v Kostanjevici na Krki (ustvarjanje v lesu) in v Portorožu (kamen). Uspešni nacionalni projekt je le tri leta kasneje navdušil Franca Faleta, tedanjega prvega moža ravenske železarne in ljubitelja umetnosti, da je ambiciozno zastavljen simpozij kiparskega oblikovanja v jeklu pripeljal tudi v koroško mesto z bogato fužinarsko tradicijo.

Koji Ishikawa, Japonska, Brez naslova / Forma viva 1989

Yuki Oyanagi, Japonska, Brez naslova / Forma viva 1975

Johannes Vogl, Nemčija, Meteorit / Forma viva 2014

Graziano Pompili, Italija, Zlata hiša / Forma viva 2008

Tobias Putrih, Slovenija, Stanovanjski modul / R / Forma viva 2014

 

O bogati tradiciji ravenske Forma Vive si lahko preberete na njihovi spletni strani, še bolje pa če jo obiščete v živo. Enkratna in neponovljiva priložnost za to bo 4. 10. 2018, ko bo ob 19.00, v okviru 14. Festivala slovenskega jazza, izveden projekt Viva Jazz Forma – reloaded.

 

 

Celoletna naročnina

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki