Verizne hise Celovska (1)
Gregorc Vrhovec arhitekti, Taja Benčina in Martin Pelcl: Verižne hiše Celovška

Med Celovško cesto v Ljubljani in robom Polhograjskega hribovja stoji pet hiš, ki so združene v razgiban niz. Njihova lokacija ponuja odlično povezanost z urbanim mestnim vrvežem, hkrati pa tesen stik z naravo in sprostitev v le lučaj oddaljenem gozdu.

Pri načrtovanju projekta so se kreativno povezali biro Gregorc Vrhovec arhitekti, Taja Benčina in Martin Pelcl. Pomembno jim je bilo, da že na začetku v proces zasnove in gradnje vključijo lastnike hiš. »Bodoči stanovalci so delno sodelovali tako pri razvoju objektov kot tudi v sami finančni shemi projekta,« pojasnjujejo avtorji. »Večina stanovalcev je že v fazi gradnje razdelala načrte interierja in izrazila želje pri snovanju zunanjosti. Z njimi smo bili ves čas v stiku in nekatere arhitekturne elemente prilagodili njihovim potrebam.«

Na lokaciji je padajoč teren narekoval terasasto zasnovo, arhitekti pa so ustvarili posamezne dvoetažne stanovanjske enote v velikosti približno 100 m2 s pripadajočimi vrtovi in parkirnimi mesti. Verižne hiše so avtorji mestoma vertikalno in horizontalno zamaknili in tako ustvarili več intime in razgibanosti prostora. Zunanjost hiš je bela, minimalistična in racionalno zasnovana. Želja po vključitvi čim več naravne svetlobe v notranjost je arhitekte spodbudila k načrtovanju velikih odprtin, ki hkrati optično zmanjšajo objekte. Okna se na pročeljih v velikosti razlikujejo, oblikovno pa so poenotena s špaletami. Tovrstna razgibanost fasad prepreči monoton videz hiš in obenem vsako enoto dodatno individualizira. Kot zanimivost avtorji projekta poudarjajo, »da večina laičnih obiskovalcev na prvi pogled ne zna določiti števila hiš in definirati, kje se posamezna enota začne in konča. To je kazalnik, da pri projektu ne gre za klasično tipologijo hiš v nizu.«

»Še bolj kot zunanjost pa se med objekti razlikujejo interier, razporeditev prostorov in oblikovanje pohištva,« omenjajo arhitekti. Tlorisna zasnova verižnih hiš je namreč zelo fleksibilna, saj so po večini nosilne samo zunanje stene. V pritličje je poleg predprostora in dnevnih sanitarij umeščen še svetel, odprt bivalni prostor, ki je razčlenjen na dnevni in jedilni del, kuhinja z otokom pa je vezana na podporno steno ob stopnišču. V nadstropju so arhitekti prostor razčlenili na glavno spalnico, kopalnico in dve sobi, ki se lahko poljubno funkcijsko prilagodita in po potrebi celo združita.

Hiše so bile lastnikom predane v tretji podaljšani gradbeni fazi. To je bilo obdobje, v katerem so bodoči stanovalci v razgovoru z arhitekti naredili želene spremembe razporeditve in velikosti prostorov. Trenutno so dokončane štiri od petih hiš, novi prebivalci soseske pa so okolico svoje stanovanjske enote z dodanimi elementi že vidno prilagodili svojim potrebam. Arhitekti so opazili, »da na kakšnem vrtu že stoji lopa, ograja ali druga zunanja oprema, ki sicer oblikovno in konceptualno odstopa od celote, vseeno pa sosedstvo naredi toliko bolj nenačrtovano in življenjsko«.

Ime projekta: Verižne hiše Celovška
Avtor projekta: Taja Benčina in Martin Pelcl (Coinhab d.o.o.), Gregorc Vrhovec arhitekti
Investitor: Gregorc Vrhovec arhitekti, Taja Benčina in Martin Pelcl
Fotograf: Damijan Švarc
Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja: jesen 2016
Leto izvedbe:
konec 2018 in začetek 2019 je potekala 3. GF
notranjost objekta 1 in 2 izvedena 2019
notranjost objekta 5 izvedena 2020
4 in 3 še nista dokončana

Površine:
Bruto površina 1 objekta: 119 m²
Neto površina pritličja: 48,7 m²
Neto površina nadstropja: 45,8 m²
Pozidana površina enega objekta: 59,45 m²
Parcela:
Objekt 1 186,5 m²
Objekt 2 192,7 m²
Objekt 3 174,1 m²
Objekt 4 155, 4 m²
Objekt 5 174, 4 m²

Projektanti:
Gradbene konstrukcije: Riko Hiše d.o.o.
Elektro instalacije: Elektrobiro
Strojne napeljave: Boštjan Mihurko s.p.

Izvajalci:
Zunanja ureditev in izvedba temeljnih plošč: REED group d.o.o.
Montažne hiše: Riko Hiše d.o.o.
Notranja oprema (Objekt 2):
Kuhinja, jedilnica, dnevna soba, kopalnica: zasnova Taja Benčina in Martin Pelcl, izvedba IWOOD d.o.o.
Keramika: Kersan d.o.o.
Parket: Vogart d.o.o.
Betonski tlak s kvarčnim posipom, fino zaglajen: Tlaki Kavka d.o.o.
Kamin: Kovinarstvo Golob s.p.
Stavbno pohištvo: Riko Hiše d.o.o. – Sucko
Zunanja ureditev:
Zasnova tlakovanja, zasaditev in ureditev fine zunanje ureditve: Taja Benčina, Martin Pelcl
Tlakovanje: Tlakovci Podlesnik d.o.o.
Dobavitelji gradbenih materialov: Riko Hiše d.o.o.

Pripravila: Brina Meze Petrić
Fotografije: Damijan Švarc, Taja Benčina 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki