sramezljiva_mescanka_13
idea:list: Sramežljiva meščanka

Trojica mladih arhitektov iz studia idea:list je drobno stanovanje v ljubljanskem mestnem središču preuredilo v zavidanja vredno domovanje za mlad par.

Stanovanje je umeščeno v star, delno v ljubljanski Grajski grič vkopan objekt, kar je za arhitekte pomenilo dvorezen meč. Na eni strani so se navdušili nad zgodbo prostora, ki je nekdaj služil kot šivalnica in plast za plastjo odkrival svojo izjemno zgodovinsko vrednost, po drugi pa je bila funkcionalna obnova nadvse zahtevna. Prostor je namreč dolga leta sameval in zaradi neprimernega vzdrževanja instalacije skoraj niso bile več uporabne, umeščene so bile na neprimerna mesta, v stanovanju pa so bile prisotne tudi težave z vlago. Z mislijo na zdravje in bivalno ugodje novih uporabnikov so arhitekti tako najprej sanirali poškodbe in uredili primerno odvajanje kondenzacijske vode. Nekatere stenske obloge so zdaj izvedene kot maska in omogočajo lažji dostop do instalacijskih jaškov ter servisnega izhoda.

Ker arhitekti stojijo za mislijo, da dober projekt funkcionalnost združuje z estetiko, so sanirano stanovanje uredili z občutkom za vse lepo in zanimivo. Ohranili so, na primer, nekaj zanimivih elementov, ki govorijo o zgodovini tega prostora in njegovi konstrukciji, kot na primer kamnita stena v kopalnici, ki projektu daje zelo edinstven pečat. Vse skupaj pa dopolnili s svetlim in dotiku prijetnim pohištvom, ki je v veliki meri reciklirano, saj sta investitorja mlad par v poznih dvajsetih z omejenim finančnim vložkom. Kuhinjske omarice so tako nekoč pripadale babici.

Idea:list:

»Vsak obravnavan stanovanjski interier ima za nas svojo zgodbo. Zgodbo preteklosti, ki bi bila morda zopet rada slišana ali pa zgodbo prihodnosti s svojim potencialom za prihodnje uporabnike. Odkrivanje zgodovinskih plasti objekta nas vedno znova preseneti, zato prostore najprej očistimo do njihovega bistva, šele nato jim prisluhnemo in si dopustimo prostor začutiti. Tudi v obravnavanem interierju smo želeli čim bolj ohraniti zgodovinsko lupino stanovanja z vsemi svojimi historičnimi elementi in le-to poudariti, zato je interier oblikovan precej nevtralno, s spoštljivostjo do obstoječega zgodovinskega okvirja. Ko gre poleg tega še za oblikovanje manjših interierjev, pa je potrebno združiti funkcionalnost prostora z majhnimi “cukerčki” v prostoru, ki ga naredijo posebnega, prijetnega. Le-ti so lahko del lupine, pohištva oz. arhitekturnih elementov, ki tako nemalokrat prevzamejo več funkcij hkrati. Zato je pri zasnovi majhnih interierjev potrebno preigravati in premikati mejo med funkcijo in estetiko. Na koncu mora prostor kljub svoji majhnosti odražati oboje oz. mora biti funkcija sama po sebi estetska. Oblikovanje manjših interierjev je ravno zaradi te igre med estetiko in (multi)funkionalnostjo prostora vedno znova nov izziv za nas projektante.«

 

Ime projekta: Stanovanje “Sramežljiva meščanka”
Interier: idea:list studio – Urša Kres, Tina Begović, Urban Pahor
Investitor: zasebni
Fotograf: Blaž Gutman
Lokacija: staro mestno jedro, Ljubljana
Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2017
Površine: 38 m2

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki