V skoraj petsto let stari večstanovanjski atrijski hiši ob vznožju grajskega griča v Ljubljani zidovi pripovedujejo zgodbo dolge zgodovine. Prostori, nekoč namenjeni bivanju služinčadi uglednih meščanskih družin, so danes sodoben dom, ki se v zasnovi vestno odziva na specifičen arhitekturni kontekst in zahtevne prostorske pogoje historičnega objekta. Prenovo stanovanja, ki v svoji zasnovi izraža tudi dosledno upoštevanje bivalnih navad in želja naročnika, so oblikovali v arhitekturnem studiu Idea:list.

Novo podobo jasno opredeljujejo po meri izdelano pohištvo, jasna opredelitev bivalnega prostora in preudarno uravnoteženo razmerje med identiteto obstoječe strukture in njenega novega poglavja. Stanovanje je bilo pred prenovo uporabljano kot enosobno domovanje. Prostori so bili razpršeni med številnimi neuporabljanimi površinami hodnikov in nedoločenimi praznimi kotički ter tlorisno in funkcionalno niso delovali celostno in povezano. Z manjšimi posegi so arhitekti dosegli ključno ločitev spalnega in bivalnega dela ter tako tloris osmislili tudi v plasteh zasebnosti prostorov. Kuhinjo so s premikom v prej neizkoriščen hodnik povezali z bivalnimi prostori in jedilnico ter jo hkrati približali vhodu v stanovanje, spalnico pa so na željo naročnika umestili v osrednji, manj osvetljeni del stanovanja, kjer si sosednjo kopalnico deli  z manjšo sobo.

V bivalni prostor so umeščeni elementi, ki omogočajo različne prostorske kompozicije in rabe. Izbrano pohištvo se s sodobnim oblikovnim jezikom oddalji od obstoječega, kot je belo pleskana kamnita stena. Surov prostorski element arhitekti omehčajo z zaveso. »Po eni strani izhaja iz nepravilne postavitve oken, ki ne dopušča klasične postavitve zaves ob obeh straneh oken, po drugi strani pa iz tega, da gre za objekt, ki ni tipično meščanski. Je namreč majhen in nikoli ni bil namenjen prestižnemu sloju, katerega dom bi krasili bogati in dekorativni tekstili. Z redefiniranjem zavese v prostor vseeno vnesemo mehkobo, taktilnost in zaželeno funkcionalnost ob večerih, prostoru pa ne dajemo identitete, ki mu ne pritiče.«

Skozi celotno stanovanje se pojavljajo poudarki, ki se neposredno odzivajo na prisotne in novoodkrite elemente preteklosti. To se kaže v spoštovanju obstoječih oblik obokov, postavitvi ogledal, ki bistroumno pripovedujejo zgodbo o mnogih plasteh in spremembah, v spremembah v tlaku ter ohranjanju materialnosti in posegov prejšnjih uporabnikov, kjer je bilo to seveda smiselno. V prostorih izstopa preudarno oblikovanje pohištva, ki se odziva na mehko odprtost in predvsem razgibanost stanovanja; slednje kljub omejenim virom naravne svetlobe deluje svetlo in zračno. Vtis o izbranem konceptu umeščenih elementov najbolje opiše kar zapis arhitektov: »Oblikovanje pohištva je izčiščeno in optimizirano na bivanjske navade oz. življenje točno določene družine. Preproste linije ne preglasijo starega okvirja, pač pa mu pustijo, da subtilno pripoveduje o bivših obdobjih in lastnikih. Topla bež barva v kombinaciji z barvo lesa v očeh lastnikov vdahne prostoru toplino in iz interierja naredi dom.«

Idea:listi:

Ime projekta: Pečat spomina
Avtor projekta: idea:list studio – Urša Kres m.i.a., Tina Begović m.i.a., Urban Pahor m.i.a.
Investitor: zasebni
Fotograf: Blaž Gutman

Lokacija: Mestni trg, Ljubljana

Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2021

Površine: 63 m2

Notranja oprema:
-Mizarstvo Alič
– Tapetništvo Kršinar
– keramika ZATO d.o.o.
– Vogart d.o.o.

Pripravila: Manca Košir

Delo revije Outsider lahko podprete z naročnino!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja