Pod streho 4
idea:list studio: Stanovanje Pod streho

Par na pragu tridesetih si je v podstrešnem stanovanju na ljubljanskem Brdu uredil prvi skupni dom, za interier pa so poskrbeli v studiu idea:list.

Ljudje, ki so večino svojega odraslega življenja preživeli v družbi socialnih medijev, si urejajo svoja prva stanovanja. To se brez dvoma pozna tudi na smernicah v notranjem oblikovanju. Bolj kot kadarkoli prej smo priča izravnavanju urejanja notranje opreme in poenotenje trendov v nekaj prevladujočih smeri: bohemski in skandinavski slog, rustikalni šik, sodobni glam minimalizem. Da bi prišli do referenčnih fotografij, ki jih bomo ob naročilu pokazali arhitektu, ni potrebno več kot to, da v iskalno vrstico vtipkamo #interiordesign. Nič čudnega torej, da se na vratih pisarne slej ko prej pojavijo stranke, ki si želijo v svoj novi ljubljanski dom vnesti “industrijski” pridih.

Arhitekti iz pisarne idea:list, ki jih poznamo že po kar nekaj uspešno zaključenih projektih notranje opreme, so se naročniku potrudili ustreči, in v prostor vnesli nekaj tako iskanega značaja. Osrednja stena v stanovanju, ki je postala izhodišče za nadaljnje oblikovanje interierja, je s tem dobila umetno opečno oblogo, ki spominja na stare industrijske hale svetovnih metropol. Kljub temu, da opeka izvira iz danes že porušenega objekta, in da so jo arhitekti spretno uporabili znova ter tako prihranili denar in energijo, nova, industrijska podoba stanovanja na ljubljanskem Brdu postavlja vprašanje pristnosti: do kolikšne mere je smiselno prostor maskirati v nekaj, kar nikdar ni bil? Je res mogoče “genius loci”, kot ga poimenujejo arhitekti, umetno ustvariti, ali pa bi ga morali pravzaprav odkriti na licu mesta? Je mogoče, da prostor zaradi pretirane želje po zgodovinskosti in patini pravzaprav izgublja, ne pa pridobiva na identiteti?

Po drugi strani pa stanovanje lepo zaokrožijo pohištveni kosi, izdelani iz starih lesenih hlodov, ki so dolga leta čakali na svoj trenutek slave v delavnici naročničinega očeta. Nova jedilna miza, kuhinjski pult in police tako pričujejo o družinski zgodovini in v prostor vnašajo toplino. Pohvale vredna je tudi multifunkcionalna zasnova interierja. Zaradi relativno majhne površine se prostori in elementi v njih po potrebi spreminjajo namembnost: kuhinjski otok na kolescih postane zajtrkovalni pult, dnevna soba pa spalnica za goste. Z rabo in obrabo bo stanovanje brez dvoma zapisalo svojo, novo zgodbo, prebivalca pa bosta ustvarila nove spomine, ki, upajmo, ne bodo le lepe fotografije na socialnih omrežjih, označene s #brickwall #industrial.

Idea:list:
“Poustvariti takšno industrijsko stanovanje, kot ga lahko najdemo v kateri od svetovnih metropol v Ljubljani, je težko in nenazadnje nesmiselno. Prostorski kontekst nam pogosto sam postavi omejitve, zaradi katerih željeni interier ne bi dobil ustreznega karakterja, kar pa ne pomeni, da se je ideji potrebno popolnoma odreči. Tudi naša naročnika sta želela v novem interierju nekaj industrijskega, a hkrati novodobnega pridiha, kar smo dosegli predvsem s skrbno izbranimi elementi in materiali – med drugim tudi s staro opeko, ki je bila nekoč gradnik starejšega industrijskega objekta, mi pa smo jo očistili, razrezali in ponovno uporabili v stanovanjskem interierju. Osrednji prostorski element tako postane opečnata stena, nekakšen genius loci bivalnega prostora, novodobno ognjišče sodobnega doma, okoli katerega se krožno nizajo vsi stanovanjski prostori. Ta centralni element označuje srčiko doma, prostor srečevanja in druženja, sočasno razmejuje spalni del od bivalnega, po drugi strani pa odpira in povezuje prostor (tako vizualno kot funkcionalno) ter odpira poglede skozi vse strani stanovanja.”

 

Ime projekta: Stanovanje “Pod streho”
Arhitektura: idea:list studio
Investitor: zasebni
Fotograf: Blaž Gutman
Lokacija: Brdo, Ljubljana
Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2019
Površine: 55,5 m2
Interier: idea:list studio (Tina Begović, Urša Kres, Urban Pahor)
Izvajalci: Elektroinštalacije Suhadolc Jernej Suhadolc s.p., Mizarstvo Peklenk Boris s.p., EN-TI zaključna gradbena dela Zlatan Žunić s.p., Lestur d.o.o., Vogiwood Mihael Voglar s.p., Agogradnje Senad Agović s.p., Vodovodne inštalacije Teo Blaži s.p., Vogart d.o.o., Mizarstvo Cegi

Piše: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki