naslovna
STANOVANJE ZA KATARINO IN IGORJA

Gradbeni boom v socialistični dobi je v mestih bivših jugoslovanskih republik pustil neizbrisljiv pečat. Poleg velikih urbanističnih zasnov novih sosesk – v večini povzetih po le Corbusierjevem modelu Ville Radieuse ter nadgrajenimi s kvalitetnimi in razčlenjenimi javnimi prostori – je razvoj tehnologije v naš prostor vnesel tudi napredne materiale in tehnologije gradnje, zaradi katerih so bili mogoči odprti tlorisi in velike zastekljene površine. Socialistično gradnjo – navkljub negativnemu prizvoku, ki se je je v širši javnosti prijel zaradi velike gostote prebivalcev – v urbanističnih in arhitekturnih krogih ravno zaradi omenjenih lastnosti še vedno razumemo kot zelo kvalitetno.

09 (Medium)

10 (Medium)

05 (Medium)

Zasebni interier pa je – navkljub kvalitetam, ki jih je prinesla moderna doba – v našem prostoru na splošno zaostajal za modernimi trendi oziroma jih reinterpretiral bolj ‘po domače’. Morda gre tu za odraz socialnega in materialnega statusa novih lastnikov socialističnih stanovanj, ali pa preprosto, da se z novim okoljem niso spremenile življenjske navade, prinešene iz drugačnega (grajenega in kulturnega) konteksta. Socialistična stanovanja so danes, če želimo zares izkoristiti njihove dane kvalitete, nujno potrebna obnove interierja.

14 (Medium)

18 (Medium)

16 (Medium)

Takšnega podviga so se lani lotili v beograjskem studiu Autori, mladem timu z zelo zanimivo arhitekturno in oblikovalsko produkcijo, ko jih je mladi poročeni par najel, da preuredijo stanovanje iz 60. let v centru Beograda.

03 (Medium)

04 (Medium)

06 (Medium)

13 (Medium)

Tlorisna zasnova po prenovi je jasna in čista: del, ki meji na notranje dvorišče kareja, je nočni (s spalnico in svetlo kopalnico), del, ki gleda na ulico, pa je bivalni (s kuhinjo, jedilnico, dnevno sobo ter delovnim kotičkom, od osrednjega bivalnega prostora ločenim s stekleno predelno steno).

15 (Medium)

Kar preseneti bolj kot razpored prostorov pa je materialnost projekta in notranje opreme. Tla so izdelana v poliranem betonu, razkrita je izvirna ‘avrameko’ stropna konstrukcija. Velik del notranje opreme je projektirane in izdelane po meri – med drugim kuhinjski blok, police, svetila, klopi in kopalniški blok. Arhitekti so tu skrbno izbrali sveže in sodobne materiale in barve. Lastne kose so kombinirali z originalnim, socialističnim vintage pohištom in nekaterimi sodobnimi oblikovalskimi izdelki, med katerimi se je znašlo tudi svetilo slovenske znamke Vertigo Bird.

12 (Medium)

Lahkotno pohištvo v svetlih in sodobnih odtenkih, rastlinjem in sodobnimi oblikovalskimi kosi je v socialističen blok prineslo svež veter, ki prav gotovo ustreza maldima naročnikoma.

07 (Medium)

Napisala: Alja Košir

Studio AUTORI: Dijana Novakovic, Dusan Nenadovic, Maja Trbovic

Katarina & Igor’s apartment

površina: 80 m2

lokacija: Majke Jevrosime, Beograd

izvedba: 2016

KI-floorplan

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki