bersive 2
Insitu project: Graditi z zemljo v begunskem taborišču

Hongkonški kolektiv Insitu project je z ureditvijo zdravstvene infrastrukture in prostorov skupnosti v iraškem begunskem taborišču odgovoril na nujne potrebe skupnosti in pokazal na potencial gradnje z zemljo, ki je zaradi svojih lastnosti lahko zelo dobra izbira za začasne strukture.

Begunsko taborišče Bersive 2 leži v severnem Iraku. Zamišljeno je bilo kot začasen dom za več kot 8000 beguncev, večinoma pripadnikov jazidske manjšine, ki so po letu 2014 ubežali pred grožnjo genocida s strani Islamske države. Komisariat ZN za begunce in iraška vlada sta beguncem zagotovila šotore in osnovno infrastrukturo. Možnost, da bi se prebivalci lahko vrnili na svoje nekdanje domove, je z leti čedalje manjša, zato je postala ureditev skupnih prostorov in zdravstvene infrastrukture čedalje bolj nujna. Interdisciplinarna ekipa pod vodstvom Petra Hasdella in Tan Ming je s sodelavci zasnovala kompleks, ki poskuša z racionalno porabo sredstev zadovoljiti raznolike potrebe prebivalcev. Skupnostno središče vključuje ambulanto, zobozdravstveno kliniko, prostore za aktivnosti, namenjene ženskam in otrokom, večnamensko dvorano s kuhinjo, sanitarije in igrišče.

Stavbe z različnimi funkcijami so razvrščene okoli osrednjega dvorišča, urejenega za druženje in igre. Za ambulante, pisarne in prostore za aktivnosti žensk in otrok so uporabili enostavne kontejnerje, ki so jih povezali s kovinsko streho s širokim napuščem. Iz niza kovinskih utilitarnih stavb izstopa z zemljo ometan volumen večnamenske dvorane in skupne kuhinje. Stavbo pravokotnega tlorisa z zaokroženimi vogali in z navzven obrnjenimi apsidami, ki na dvoriščni strani ustvarjajo polkrožne apside oz. niše, so v tehniki superadobe pod vodstvom strokovnjaka zgradili prebivalci taborišča sami. Sodelovali so tudi pri izvedbi oken, ki so sestavljena iz rabljenih steklenic.

Superadobe (znana tudi kot kot Eco-Dome) je tehnika gradnje z zemljo, ki jo je v 70. letih prejšnjega stoletja razvil iransko–ameriški arhitekt Nader Khalili. Dolge »cevi« iz tkanine se napolni z zemljo ali drugim razpoložljivim materialom (na primer s peskom, gruščem, riževimi otrobi …). Napolnjene cevi se nato polaga eno na drugo in stepta, med cevi pa se položi bodeča žica, ki jih medsebojno poveže. Ker tehnika ne potrebuje togega opaža, omogoča enostavno izdelavo organskih, kupolastih form, ki so postale najbolj prepoznaven izraz te metode gradnje. Zgrajene strukture je potrebno zaščititi pred vremenskimi vplivi z apnenimi ali ilovnatimi ometi ali pa jih preprosto pokriti z rušo.

Zavetišča za begunce iz zemlje v begunskem taborišču Baninajar, ki jih je zasnoval Nader Khalili.

 

Gradnja s tehniko superadobe je hitra, tehnično nezahtevna, omogoča sodelovanje skupnosti, po koncu življenjske dobe pa je mogoče uporabljeni material vrniti v naravno stanje. Zato je lahko dobra izbira za gradnjo začasnih ali poltrajnih struktur, sploh na območjih z relativno malo padavin. Na to je v 90. letih že pokazal Khalili, ki je v Iranu postavil 15 začasnih domovanj za begunce iz zalivske vojne. Socialnim dejavnikom, ki govorijo v prid zemeljski gradnji, so se od takrat z večjo nujo pridružili okoljski argumenti – projekt skupnostnega centra za jazidske begunce, ki je med drugim prejel nagrado Design educates, lahko zato vidimo kot enega od znanilcev globalnega trenda.

1 – dvorana, 2 – skupna kuhinja, 3 – pisarne, 4 – zobozdravstvena ambulanta, 5 – prostor za izobraževanje in aktivnosti otrok, 6 – prostor za aktivnosti žensk in duševno zdravje, 7 – ambulata, 8 – igrišče, 9 – stranišča, 10 – greznica

Ime projekta: Habibi community centre
Arhitektura: Insitu project
Avtorji: Peter Hasdell, Tan Ming
Sodelavci: ABCD Collaborative, Vide Terra, MedEast
Investitor: Fundacija HIS
Lokacija: Taborišče Bersive 2, Zakho, Irak

Površine: 350 m²
Projekt in izvedba: 2022
Izvajalci: MedEast, Vide Terra, prebivalci taborišča

Fotografije: Johnathan Su (Habibi), Davide Frasca (Vide Terra), Chelsea Chan (ABCD Collaborative), Tan Ming, Peter Hasdell (Insitu Project)

Napisal: Patrik Benedičič

 

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Mailchimp brez napisa

Povezani članki