invisible-studio-somerset-hotel-yoga-studio-13-web
Invisible Studio: Telovadnica in studio za jogo v Somersetu

Britanski arhitekturni biro Invisible Studio, ki ga vodi Piers Taylor, znan tudi kot voditelj BBC-jeve oddaje Najbolj nenavadni domovi sveta (The world’s most extraordinary homes), je v angleškem Somersetu za hotel zasnoval dve novi zgradbi, ki ju druži uporaba gradnje z zbito zemljo.

Telovadnica

Kot prva je nastala manjša telovadnica. Nadomestila je del starega kamnitega zidu, ki je zamejeval zelenjavni vrt. »Pogleda z vrta nismo želeli pokvariti z novim objektom, zato smo si zamislili hišo, ki je pravzaprav ni,« pravijo arhitekti. Celotna severna fasada, ki meji na vrt, je tako pravzaprav okno – ne zastekljena fasada ali strukturirana steklena stena: zgolj eno okno. Okenska šipa je pri 15 metrih dolžine in več kot 3 metrih višine eden največjih kosov stekla na svetu. S tovrstno fasado se stavba nekoliko spogleduje tudi z zastekljenimi južnimi stenami bližnjih oranžerij.

Porušeni kamniti zid so zmleli in ponovno uporabili za material fasade. Novi objekt se tako lepo zlije s starim zidom. Notranjost je v celoti oblečena v bukove letvice in je, z izjemo telovadne opreme, povsem brez pohištva. Edini element je klop ob velikem oknu, ki ponuja krasen pogled na zelenjavni vrt.

 

Studio za jogo

Nedaleč stran stoji studio za jogo. Ta je na prvi pogled pravo nasprotje telovadnici, saj deluje zelo introvertirano. Šele ko vstopimo, opazimo, da bakrena streha pravzaprav skriva ponovljen motiv telovadnice – ogromno okno iz enega kosa stekla, ki pa se tu odpira proti nebu in krošnjam dreves.

Konstrukcija studia je iz zbite zemlje, nabrane na lokaciji. Zaradi apnenca, prisotnega v zemlji, imajo stene iz zbite zemlje enak rdečkast odtenek kot obstoječe sosednje zgradbe. Notranjost je prav tako kot v telovadnici obdana z bukovimi letvami in velikimi ogledali.

Situacija
Tloris
Prerez

Ime projekta: Telovadnica in studio za jogo
Avtor projekta: Invisible Studio
Investitor: The Newt in Somerset Hotel
Fotograf: Jim Stephenson
Lokacija: Somerset, Anglija

Leto izvedbe: 2018–2022

Pripravil: Gašper Fabijan

Mailchimp brez napisa

Povezani članki