Hiša-Damjana&Katje-02-23
Ira Zorko: Hiša Lahovna

Včasih so stvari tako preproste, da ne potrebujejo dodatne razlage. Včasih arhitektura govori sama zase: tako kot hiša Lahovna, ki jo je v skladu z željami naročnikov zasnoval arhitekt Ira Zorko. Lastniki so na hišo izjemno ponosni in v njej radi živijo, zgodbo hiše pa tudi najbolje poznajo. O njej so ljubeznivo zapisali:

»Želja in kasneje odločitev za gradnjo hiše sta se rodili skupaj s hčerko Nino. Oba s partnerjem sva odraščala v hišah, zato sva se zavedala prednosti, ki jih za odraščanje otroka pomeni bivanje v hiši.

Za gradnjo hiše iz naravnih materialov sva se odločila iz dveh bistvenih razlogov: prvi je najina osebna naravnanost, afiniteta do naravnih materialov na vseh nivojih človekovega bivanja in zavedanje prednosti, ki jih imajo naravni materiali v gradnji. Všeč so nama tudi na videz. Drugi razlog pa so gotovo potovanja po Evropi in drugod po svetu. Povsod naju je vedno očarala predvsem avtentična, avtohtona oziroma tradicionalna arhitektura, ki je bila po eni strani odslikava narave in materialov okolice, po drugi strani pa načina življenja lokalnih prebivalcev. Tovrstno sožitje med naravo, materiali, arhitekturo in ljudmi je vedno izžarevalo harmonijo, prijetno za oko in dušo. Zato sva tudi za svojo družinsko hišo želela, da bi s pomočjo naravnih materialov omogočala prijetno bivanje.

Po ogledu lokacije je arhitekt Ira Zorko s tankočutnim smislom za prostor, tradicijo in avtentičnost pripravil arhitekturno zasnovo objekta, ki jo je v kasnejših arhitekturnih in gradbenih načrtih pripravil za izvedbo.

V funkcionalnem in estetskem smislu se nama je zdelo pomembno, da se hiša ‘usede’ v prostor in iz njega ne izstopa kot tujek, zato je po večini pritlična. Ker naju je izredno navdušila zlasti norveška tradicionalna arhitektura, je bila prisotna tudi želja po ozelenjeni strehi. To željo smo uresničili, zato hiše iz daljave skoraj ni mogoče opaziti. Ozelenjena streha sicer omogoča zelo dobro toplotno izolacijo, prispeva k odličnim mikroklimatskim razmeram v poletnem času ter hkrati daje življenjski prostor različnim rastlinskim in živalskim vrstam. Ne nazadnje prispeva k prav posebnemu občutku, ko se ob jutranjem prebujanju oko ustavi na živopisni preprogi rastlinja na strehi.

Hiša sama v notranjosti ponuja prijetno mikroklimo zaradi paroprepustnosti sten, ilovnatih ometov, ki regulirajo vlago v prostorih, in velike količine lesa, ki ga nismo polakirali, temveč samo naoljili. Zaradi relativno debelih zunanjih sten (približno 50 cm) in kakovostnega stavbnega pohištva je v zimskem času zelo prijetno toplo ob majhni porabi energije za ogrevanje (s toplotno črpalko zrak/voda).

V okolici hiše smo želeli zagotoviti naraven videz in omogočiti pridelavo čim več lastnega sadja in zelenjave. V ta namen smo že pri arhitekturni zasnovi pazili na štiri zelo stare jablane, ki so bile na parceli. Uspelo nam je ohraniti vse jablane, zato nas vsako leto razveselijo s sočnimi plodovi. Tudi v preostali zasaditvi okolice, ki smo jo izvedli po koncu gradnje, so izključno sadno drevje in grmovnice, jagodičevje, vinska trta in kivi. Vse našteto nam omogoča lastno sadje od pozne pomladi do jeseni. Z estetskega vidika občudujemo, spoštujemo in cenimo vsako bilko, zato smo tudi pri zelenici pustili naravno biodiverziteto, ki jo omogočata prst in okolje. Posledično v spomladanskem času na parceli nabiramo regrat, kasneje tudi mnoge zdravilne rastline za mešanice čajev ali tinkture.

Povzamemo lahko, da imajo arhitektura, materiali in okolica pomemben vpliv na dobro počutje stanovalcev. V primeru te hiše se prepletata optimalna velikost notranjih prostorov in bivanjska uporabnost zunanjosti, ki je ne omejuje letni čas, ampak samo trenutne vremenske razmere. Zato lahko tovrstno gradnjo vsakomur toplo priporočimo.«

Ime projekta: Hiša Lahovna
Fotograf: Ira Zorko
Lokacija: Lahovna pri Celju

Leto načrtovanja: 2006–2008
Leto izvedbe: 2008–2010
Površine:
Pritličje: 92,60 m2
Nadstropje: 11,70 m2 (mansarda)
Parcela: 930 m2
Pozidana površina: 120 m2

Arhitektura:
Zasnova hiše: Ira Zorko
Načrti za gradnjo: Kreadom, d. o. o. (Adrijan Cingerle)

Mailchimp brez napisa

Povezani članki