Dodatne informacije

Revijo smo posvetili temi dόma in vprašanju, kaj pomeni domače.

Kolumne o domu in domačnosti so napisali Mojca Pišek, Drago Jančar, Simona Semenič, Ervin Hladnik Milharčič, Tadej Zupančič, Drago Ivanuša, Leila Aleksandra Jelić, Nejc Pohar, Tereza Vuk, Esad Babačić in Sašo Dolenc. Agata Tomažič tokrat piše o hišnih podganah, Janja Brodar pa se je poglobila v homoerotiko turških kopalnic. Miloš Kosec se posveča hodniku in podestu, Ajda Bračič televiziji.

Odpravili smo se na obisk k izjemnim ljudem in z njimi govorili o arhitekturi, poeziji in promiskuitetnih prostorih! Zazrite se z nami skozi 1000 oken Romana Uranjeka in nam sledite v Trst, v stanovanje zbirateljev umetnin Marca Puntina in Cristine Lipanje. Arhitekt Jurij Kobe nas je med tisoči knjig gostil na vijoličnem parketu svojega niti najmanj minimalističnega domovanja.

Obiskovali so Tinka Prekovič, Ana Gruden, Aleš Čar in Ana Kosi.

Poiščite z nami nevidne zgodbe preteklosti. V svoji knjigi Mavrica nad mestom je Mira Mihelič spletla elegijo gosposki hiši, ki se zbuja v mrzlo jutro novih časov. Piše Miloš Kosec.

»Dom je to, česar nimam,« je na vprašanje Tine Košir o domu izstrelil Matjaž Smerdelj na pogovoru v uredništvu revije Kralji ulice. Kako iz začaranega kroga revščine, pomanjkanja in socialne izključenosti, ko je človek enkrat ostal brez doma? »Najprej stanovanje!« se glasi moto nastanitvenega programa, ki je zasnovan po norveškem zgledu.

Kakšna hiša je dober dom? Predstavljamo hišo, skozi katero raste drevo, mladega arhitekta Gašperja Fabijana, mestno vilo v Mariboru Iztoka Prosena in Tatjane Kerčmar, vilo za zbiratelja umetnin na Portugalskem Monochrome arhitektov in leseno hišo 3biroja. Pogovarjali smo se z arhitektom Ivanom Juretićem. S kuratorkama letošnjega arhitekturnega bienala v Benetkah, ustanoviteljicama biroja Grafton Architects, ki želita v arhitekturo vpeljati velikodušnost in prostost, se je pogovarjala Nina Granda.

Kaj je domačnost v oblikovanju? Domačnost ustvarja prav odsotnost dizajna, piše Nejc Prah, tudi avtor naslovnice Outsider#13. Preberite še pogovor Bike Rebek z urednikom univerzitetne revije na Fakulteti za arhitekturo v New Yorku, ter zapis Klemna Kordeža o razstavi Tretja utopija, ki jo bodo poleti otvorili v galeriji MoMa. Predstavljamo dela oblikovalke Tanje Pak.

K sodelovanju vabimo tudi vas! Kakšen naj bo dom prihodnosti? Napovedujemo arhitekturni natečaj, ki ga bomo v letu 2018 izpeljali s podjetjem Lumar. Več kmalu na staging.outsider.si!

V mali monografiji predstavljamo arhitekta Marto in Franceta Ivanška, humanista, arhitekta, publicista in samozaložnika, izjemno kritična do stanovanjskih razmer v šestdesetih letih, ki so bolj sledila ideologiji kot potrebam ljudi. Iz Švedske sta pripeljala stanovanjsko tipologijo nizke goste pozidave, ki je danes vidna v naselju Murgle, objavljamo pa še nekaj njunih nerealiziranih zasnov stanovanjskih sosesk.

Kaj lahko iz njunega humanističnega pristopa k arhitekturi povzamemo danes?

Pišejo Martina Malešič, Fedja Košir, Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos, Martin Ravnikar, Matevž Granda, Anja Planišček in Tadej Zupančič.

Outsider 13: Dom

7.00

7,00

pomlad 2018

13. številka, letnik 04