Dodatne informacije

Tema številke je kritika, sestavni del umetniškega ustvarjanja. Še več, sestavni del vsega, kar ljudje počnemo. Znamo ločevati med kritiko dejanja in osebe? Kakšno je stanje slovenske kritike? In kako je s kritiko v arhitekturi?
Več kot 70 izjemnih ustvarjalcev je prispevalo skrbno pripravljene razmisleke, refleksije, poglede. Nekaj jih lahko razpoznate na zabavi, ki krasi naslovnico, ilustrirala Milanka Fabjančič.

O kritiki so razmišljali kolumnisti Ervin Hladnik Milharčič, Mojca Pišek, Alenka Puhar, Marko Bratuš, Nina Kožar in Igor Grdina. S psihoterapevtom Zoranom Milivojevićem se je o sprejemanju kritike in odzivih nanjo pogovarjala Neža Mrevlje. V pogovoru z Martino Černe je Pia Zemljič poudarila, kako problematični se ji zdijo “upad števila kritik, zmanjševanje kritiki namenjenega števila znakov v časopisju in mizerni honorarji za kritiško delo.” Legendarni profesor, “mojster za mafijo” Alojz Kodre z ljubljanske FMF pa je z Miho Žoržem debatiral o naravoslovni znanosti in Štoparskem vodniku po galaksiji.

Urednici Nini Granda sta se tokrat pridružila gostujoča urednika Tadej Zupančič in Pia Prezelj. V poglavju z naslovom Preganjanje hroščev preberite besedila Ane Schnabl, Katarine Gomboc Čeh, Ane Svetel in Tine Tomšič in pogovor z Ano Geršak.

Tadej Zupančič pa z nasprotne strani revije v poglavju Neznano predstavlja besedila mojstrskih piscev, ki tokrat izstopajo iz lastne cone udobja in pišejo o zanje neobičajnih temah: Suzana Tratnik o duhovih, Bojana Leskovar o pisalnem stroju, Marko Crnkovič o Hutterbloku, Boštjan Napotnik potopis, Edo Džafič o poljudnoznanstvenih serijah, Andrej Ilc o Avtomobilih, Emil Rebek o Superluki in Irena Štaudohar. o – veslanju.

Poglavje Arhitektura prinaša intervju s hrvaškim arhitektom Idisom Turatom, med drugim gostom letošnjega Outsiderjevega festivala Orodja za boljše bivanje, pa z arhitektko in oblikovalko Tino Rugelj, ter izbor še nikjer objavljenih arhitekturnih projektov različnih namenov in meril: Kokošnjak Gašperja Fabijana, prenovo meščanskega stanovanja biroja Arhimetrics, 3birojevo hišo v Trzinu, hiške v Kranjski Gori, ki jih je načrtoval Abiro, pa paviljon Agape pri Trnovski cerkvi, nov žarni zid v Komendi Miloša Kosca in Marte Vahtar, Športni center in dozidavo šole Mojce Gregorski ter hišo T Bevk Perović arhitektov. Člani uredništva o svojih najljubših (arhitekturnih) napakah! Pogovarjali smo se tudi z arhitektom Nandetom Korpnikom in pa s Flaviom Boninom, muzejskim svetnikom v Pomorskem muzeju Sergej Mašera iz Pirana (Ajda Bračič).

Matic Majcen se je pogovarjal z Gregorjem Božičem, režiserjem Zgodb iz kostanjevih gozdov, Ajda Bračič Ljudmi, strateškim oblikovalskim studiem. Neža Mrevlje piše o iniciativi Humanitarček, Nina Kožar pa o padcu knjižnega imperija. Objavljamo tudi zmagovalno zgodbo tretjega natečaja za kratko zgodbo Straniščne spletke Odskočna deska, ki jo je napisala Ana Svetel. Meta Kutin je pripravila še en zapis o dnevni svetlobi.

Skoraj 200 strani bogate in skrbno pripravljene vsebine! Podarite si čas za branje.

Outsider #20

7.00

zima 2019

Kritika

192 strani