Dodatne informacije

Stavbe muzejev so bila skozi čas prizorišča najbolj ambiciozne arhitekture, namenjene prezentaciji veličine družbe, v zadnjem času pa tudi njene demokratičnosti in odprtosti. Ta stremljenja se odražajo v arhitekturni in krajinskoarhitekturni zasnovi, umestitvi v prostor in programu. Prostori muzejev so namenjeni prikazu preteklosti, toda njihovo oblikovanje je odraz željene prihodnosti. Vloga sodobnih muzejev v današnji družbi je bistveno bolj razširjena in raznolika od tradicionalnega pojmovanja, kar želimo osvetliti v pričujoči vsebini.

Da bi naš pogled razširili, smo tokrat k urejanju vsebine povabili arhitekta Alenko Kramer Turnšek in Gregorja Turnška, ki zadnje desetletje svoj pogled skozi različne prakse načrtovanja prostora ostrita na Finskem.

Z nami so se pogovarjali arhitekti, ki prostore muzejev in razstav načrtujejo ali pa so tudi sami strastni zbiralci: Freja Ståhlberg-Aalto (JKMM, Helsinki), Vasa Perović (Bevk Perović, Ljubljana), Ferdinand Čertov (Gradec), Boris Bežan in Mónica Juvera (BAX, Barcelona) in Mateo Eiletz (Ljubljana–Benetke). Pogledali smo še nekaj najbolj aktualnih arhitekturnih primerov in pogledov iz muzejske stroke, pregledali nekaj primerov raznolikih slovenskih muzejev izven institucij, ki jih navdušenci in prostovoljci ustvarjajo ‘od spodaj navzgor’, besedo pa smo dali tudi ‘laikom’: obiskovalcem muzejev iz različnih mest po svetu.

Tokratna naslovnica postavlja vprašanja s skulpturo finskega umetnika Aima Katajamäkija, ki je za Outsider spregovoril o umetnosti kot zdravilu v norem svetu. Na drugačen način, s kolažem podob ustvarjalnega procesa, nam svoje umetniško raziskovanje Nosu predstavlja slikar Žiga Kariž.

Predstavljamo širok nabor sveže domače arhitekture: Elementarna  je pred poletjem na Ptuju zaključila svoj prvenec, pridobljen z zmago na javnem natečaju, umetniško-kulturno središče Stara steklarska; Enota je v začetku septembra dočakala odprtje zgolj na prvi pogled zadržanega bazenskega kompleksa v okolici Novega mesta, Kosi in partnerji + Arhitektura 2211 so zasnovali poslovne prostore agencije Pristop v Ljubljani, HER arhitektura je v osrednji Sloveniji izvedla prepričljivo variacijo na temo vernakularne arhitekture, Gregor Ferenčak je odpiral prostor stanovanja v nadstropju družinske hiše z razgibano strešno konstrukcijo, Arhitekti Počivašek Petranovič  pa so za 21. stoletje posodobili motiv preproste barjanske družinske hiše in jo oblekli v lesk keramike. Za navdih preprostega sodobnega bivanja smo obiskali Svetovni kongres arhitekture, kjer so EFEKT arhitekti predstavili koncept cenovno dostopne gradnje z lesom.

V uvodnem poglavju kot običajno s pogledom segamo (tudi) preko arhitekture, a trdno v prostoru. Svoje razmisleke delita naša stalna kolumnista Alenka Pirman in Edo Džafić, berete pa lahko tudi zapise Katarine Gomboc Čeh, Jerneje Ferlež in Marije Jakopin. Pogovarjali smo se z dvema arhitektkama, ki sta vsaka na svojem področju dosegli praktično ikoničen status: Meta Hočevar v gledališču, Majda Kregar kot neposredna nadaljevalka zapuščine Edvarda Ravnikarja. Del tokratne številke je nastajal v Londonu, kjer sta se v dialog spustila umetnica Jasmina Cibic in filozof Vid Simoniti, naš ‘dopisnik’ Tadej Zupančič pa je nostalgično pogledal v preteklost serije Dosjeji X. Indije se je z nami spominjal Bojan Brecelj, mi pa smo pogledali nazaj na doslej prehojeno pot in steptano zemljo v Outsiderjevega centra za gradnjo z zemljo.

 

Odgovorna urednica: Nina Granda
Gostujoča urednika: Alenka Kramer Turnšek in Gregor Turnšek

1. POGLAVJE: NAPRAVA ZA RAZPRAVO
Alenka Pirman, Edo Džafić, Petra Pogorevc, Meta Hočevar, Nina Granda, Pia Gerbec, Majda Kregar, Jasmina Cibic in Vid Simoniti, Tadej Zupančič, Bojan Brecelj, Nina Petek in Jan Ciglenečki, Laura Oblak

2. POGLAVJE: ARHITEKTURA
Elementarna, Enota, Kosi in partnerji + Arhitektura 2211, EFEKT, HER arhitektura, Gregor Ferenčak, Arhitekti Počivašek Petranovič

3. POGLAVJE: SODOBNI MUZEJ
Luka Jerman, Freja Ståhlberg-Aalto, Vasa Perović, Eva Gusel, Gregor Turnšek, Ferdinand Čertov, Aimo Katajamäki, Boris Bežan in Mónica Juvera, Anja Trobec, Nika Damjanovič, Manja Jereb, Alenka Kramer Turnšek, Mateo Eiletz, Emily Hall, Ana Kosi, Matevž Čelik, Žiga Kariž

Outsider #35: Sodobni muzej

9.00

jesen 2023

35. številka, letnik 9

184 strani