01
Kamniti val - Iznajdba je pogoj za napredek

V prvem dunajskem okraju so pomladi odprli salon marmorja italijanskega prodajalca Stroili Stone. Salon zaseda pritlični prostor stare dunajske pisarne razkošnih dimenzij, ki je razdeljen na dva dela. Vhodno dvorano zaznamuje prostorska intervencija monolitne poplave prostora s črnim kamnom. Preostali prostor služi kot razstavni salon.

Silnice, ki posnemajo delovanje magmatskega procesa nastanka kamna, se tu združijo v kompleksno kamnito mrežo. Ta se materializira kot sistem 749 različno rezanih kamnitih plošč, povezanih v valu podobno formo. Kot rezultat delovanja sil se celotna površina začne gubati na eni izmed sten, kjer je prostor za sedenje ob oknu zaključen kot kamnita preproga na tleh.

03

Celotna oblika ima sicer izrazito skulpturno noto, vendar skozi dodano funkcijo klopi kot nova topografija postane zmes mini arhitekture in makro pohištva. S tem vzpostavlja nov dialog med objektom in uporabnikom.

Z uporabo vse naprednejše tehnologije je biroju uspela ena izmed prvih realizacij, ki podpira njihovo tezo, da je v oblikovanju invencija osnovni pogoj za napredek.

04

Besedilo: Jakob Travnik

Fotografije: Hanna Haböck

Površina: 170 m2

Arhitektura: STUDIO 3089

2015, Eßlinggasse 15, Dunaj

 

Besedilo je v celoti objavljeno v prvi številki revije Outsider (maj 2015). Spremlja ga intervju z arhitektom Luko Paschinijem, Jakobom Travnikom in Flaviem Stroilijem, naročnikom projekta.  Naroči.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki