Jan-Pintar-UKC-foto-Ziga-Lovsin-2
Jan Pintar: Stanovanje UKC

S prenovo je v malem stanovanju v znameniti Šubičevi Meksiki nastalo samsko domovanje s karakterjem, ki prostorske omejitve z iznajdljivostjo in humorjem spreminja v kvalitete.

Stanovanje, veliko 48 kvadratnih metrov, se nahaja v tretjem nadstropju atrijskega poslopja stanovanjskega kompleksa Meksika arhitekta Vladimirja Šubica iz 20. let prejšnjega stoletja, ki je razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. Naročnik, samski moški v tridesetih, je imel eno glavno željo: stanovanje z osebnostjo.

»Projekt prenove je bil zame ustvarjalni poligon, saj je naročnik estetsko natančen in zahteven, hkrati pa odprt za novosti oz. eksperimentiranje,« pravi arhitekt prenove Jan Pintar.

Glavno vodilo pri prenovi je bilo stanovanje čim bolj odpreti, da se v danih okvirih lahko izoblikuje nekakšen »jugo loft«. Prvi korak k temu cilju je bila odstranitev zidu, ki je nekoč ločil obsežen vstopni prostor od kuhinje z jedilnico. Z odstranitvijo vrat med jedilnico in (sedanjo) dnevno sobo je arhitekt nato lahko povečal prehodno odprtino in tako izboljšal povezanost bivalnih prostorov.

Drugo vodilo je bilo sledenje tlorisne zasnove hierarhiji prostorov glede na količino časa, ki ga stanovalec preživi v njih. Velika spalnica je tako postala dnevna soba, namenjena druženju, kjer je prostor tudi za delovni kotiček. Kuhinja z jedilnico se je premaknila na drugo stran prostora, ki je nastal z rušenjem predelne stene, na mesto kuhinje pa je arhitekt umestil spalno nišo. Od obsežne predsobe je ostal le manjši, a še vedno funkcionalen vstopni portal, ločen z zaveso.

 

Tretje vodilo je bilo ustvariti dom, ki je udoben, svetel in energičen. Osnovo predstavlja javorjev les, ki v kombinaciji z nevtralno sivim tlakom in belimi stenami v stanovanje vnese domačnost, obenem pa tudi pestrost naravne teksture.

»Pri snovanju sem se naslonil na nekoliko mediteranski, lahkoten in igriv pristop, po vzoru italijanskih interierjev iz 60. let prejšnjega stoletja, kjer prevladujejo poenostavljena geometrija in žive barve.« Vsak prostor ima določen element, ki izstopa, a se tudi subtilno poveže s celoto. Sredstvo kontrasta je barva: kot nasprotje umirjenim pastelnim tonom ozadja interierja so tu uporabljeni izbrani živi odtenki rdeče, rumene, modre in zelene. Igrivo noto v atmosfero interierja tako denimo vnaša komplementarna kombinacija rdeče preproge in sobnega zelenja. Dodatne nianse omogoča spretna raba ambientalne osvetlitve.

Izhodišče zasnove notranje opreme je bil čim večji izkoristek prostora, kar omogoča večfunkcionalno vgradno pohištvo po obodu, ki se poslužuje različnih strategij varčevanja prostora in v čim manjši meri posega v odprtost in prehodnost stanovanja, hkrati pa zakrije vso belo tehniko in instalacije.

Celostenski element v dnevno-bivalnem prostoru, ki ima vgrajeno industrijsko klimatsko napravo na daljinsko upravljanje ter večjo omaro za shranjevanje oblačil in pisarniških potrebščin, obenem služi tudi kot pisalna miza, ki pa se zlahka spremeni v bralno nišo s pogledom na notranji atrij stanovanjskega kompleksa Meksike ali dodatno sedišče ob gledanju kino projekcije.

Na prvi pogled najbolj nenavadna odločitev je umestitev spalne niše v prostor predhodne kuhinje na osnovi njegovih dimenzij, orientacije in pogleda – na mrežasto fasado sosednje parkirne hiše. Spalna niša je ločena od kuhinje z jedilnico le z zaveso (avtor šaljivo citira angleški rek »If you want breakfast in bed, sleep in the kitchen.«*), kar sledi omenjeni hierarhiji prostorov. Dvignjena spalna niša v sebi skriva še izvlečni predal, ki poleg dodatnega prostora za shranjevanje opravlja funkcijo klopi ob jedilni mizi. Prosojna zavesa ležišču zagotavlja osnovno zasebnost, a tudi omogoča prehod svetlobe in zraka v prostor skozi okno v spalni niši.

Kuhinja je minimalna, a kompletna. Namesto omar so nad pultom z namenom ohranjanja odprtosti v prostoru umestili zgolj dinamičen in spremenljiv perforiran kovinski element z ambientalno svetlobo in rastlinami, ki se oblikovno povezuje s perforirano vezano ploščo z obešalnimi lesenimi mozniki v predsobi in spalni niši.

Posebna začimba v sproščeni oblikovalski mešanici je jelenov lišaj v kopalnici, ki ni zgolj okras, ampak tudi veže vlago in tako uravnava mikroklimo. Podolgovato ogledalo kopalnico vizualno poveča in okrepi učinek naravne svetlobe.

Ker je vstopni del stanovanja neposredno povezan s kuhinjo, ga je avtor želel vizualno ločiti z vgradnjo pohištvenega portala, ki prevzema nalogo genkana (japonska vstopna niša, kjer sedemo in si sezujemo čevlje) in je lahko od kuhinje ločen z zaveso. Manjši boks služi kot sedalo za preobuvanje, shramba za čevlje ali pa dodatno sedišče v primeru večje družbe.

 

Tloris predhodnega stanja
Tloris prenove

 

Ime projekta: Stanovanje UKC
Avtor projekta: Jan Pintar
Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja: 2019–20
Leto izvedbe: 2021–22

Površine skupaj (neto): 48 m²

Izvajalci:
Gradbena dela, strojne instalacije in slikopleskarske storitve: Tischer d.o.o.
Elektro instalacije: Inštalacije Vrhovnik, Tomaž Vrhovnik s.p.
Notranja oprema:
Mizarska dela: Wood Design d.o.o.
Keramika: Ker Art, Primož Habat s.p.
Svetila: Butik svetil (BT Trade d.o.o.), IQ lighting d.o.o.
Senčila: BLINK BLINK, proizvodnja in montaža senčil d.o.o.
Zelena stena (lišaj): Jakob Vrhovnik s.p.
Perforirana pločevina: Šeško, ključavničarstvo in kovaštvo d.o.o.
Kovinska stena nad pultom z magnetnimi elementi: 3S design d.o.o.
Sistem ozvočenja: ALS AI d.o.o.

Foto: Žiga Lovšin

 

*»Če želiš zajtrk v postelji, spi v kuhinji.«

*
Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki