Jan-Simnovec-Novi-trg-foto-1a-web
Jan Šimnovec: Prenovljeni dom na Novem trgu

Na levem bregu Kamniške Bistrice ob vznožju hriba pod Starim gradom v Kamniku stoji gruča kmečkih domov, nekoč imenovana Novi forum, danes znana kot Novi trg. Med njimi je tudi več sto let stara domačija rodbine Benkovič, ki je v svoji zgodovini prešla skozi številne preobrazbe, od kamnoseške delavnice in proizvodnje lepila do žage za predelavo lesa, v novo življenjsko obdobje pa jo je nedavno pospremil mlad kamniški arhitekt Jan Šimnovec.

Predmet prenove je pritličje kmečke hiše, ki je postala dom novi generaciji. V sklopu prenove so kamnito-opečnate zidove in oboke očistili in ponovno ometali z apnenim ometom, ki omogoča dihanje konstrukcije. Z apnom so ometali tudi predhodno saniran spuščeni strop iz lesenih letev. Da bi omogočili ogrevanje s sodobnim talnim sistemom, pa so kmečki pod nadomestili z masivnim parketom.

Osrednji element bivalnega prostora tudi v novi zasnovi ostaja velika krušna peč. Zid, ki je prej ločeval kuhinjo od bivalnega prostora, so porušili, želji naročnika po povezavi druženja in kuhanja pa odgovarja tudi neobičajen, tri metre in pol dolg pohištveni element, ki je obenem jedilna miza in kuhinjski otok.

Poleg hiše so del domačije tudi delavnica, skedenj in hlev, svojevrstne časovne kapsule, kjer se je ohranilo pozabljeno obrtniško orodje. Ti dragoceni pričevalci družinske in lokalne zgodovine imajo danes nov dom v obokani veži v središču hiše, ki je nekoč med drugim služila kot prehodna shramba, danes pa je reinterpretirana v prostor spomina na pretekle generacije. Ker so želeli čim manj posegati v vhodni portal z lesenimi vrati, so v vežo vstavili tudi notranji vetrolov, ki rešuje problem uhajanja toplote.

Domačija na Novem trgu goji odnos do stavbne dediščine prostora s pomočjo lokalnih mojstrov in njihovega znanja starih tehnik gradnje. Med ključnimi prvinami prenove so bili tudi angažiranost lastnika, številni nasveti in zgodbe njegovega dedka ter pomoč lokalnega kroga prijateljev, izpostavlja arhitekt in dodaja: »Navsezadnje smo ljudje in naši medsebojni odnosi tisti, ki ustvarjamo kulturo bivanja.«

 

Pred prenovo

 

Ime projekta: Novi trg
Avtor projekta: Jan Šimnovec
Investitor: Jure Benkovič
Lokacija: Kamnik

Leto načrtovanja: 2021
Leto izvedbe: 2022

Površine skupaj: 135/94 m² bruto/neto

Avtor prvotnega poslopja: Janez Benkovič

Svetovanje pri prenovi: Dušan Škraba (Roefix)
Izvajalci notranje opreme: Mizarstvo Maks Petek, Parketarstvo Aleš Bratovž
Dobavitelj gradbenih materialov: Roefix gradbeni materiali

Foto: Jan Šimnovec

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

One Response

  1. Odlična prenova. Z veliko mero občutka do preteklosti in v koraku s sodobnimi bivanjskimi zahtevami.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki